Covid-19

15 september 2021
Omdat ik het niet prettig vind dat er negativiteit in mijn blogs over het leven met onze huisdieren komt, begin ik aan deze pagina. Ik wil de ervaringen rondom Covid-19 toch van me af kunnen schrijven én bewaren.
Gisteren heeft Victors dierbare Nicky een doodgeboren kitten gekregen. Dit is maar een van de zeer vele negatieve gevolgen van de pandemie. Peanuts vergeleken bij alle mensen die wereldwijd hun leven of gezondheid zijn verloren door een besmetting met Covid-19 maar ook in-en-in triest. Deze pandemie was niet te stoppen geweest maar de ernst en duur ervan had zeker minder gekund wanneer men meer solidariteit had willen opbrengen voor de medemens.

Gisteren op de persconferentie werd aangekondigd dat de meeste maatregelen zoals de anderhalve meter worden opgeheven. Dat wordt wel even wennen. Een beetje afstand houden, ligt me wel. Als je het risico op een besmetting en dus verdere verspreiding van het virus wil verkleinen zal je je manier van begroeten moeten aanpassen.

Ik zie de begroetingen zoals handen geven en het zoenen dan ook zomaar niet terugkomen. Een knikje, de Thaise wai (een lichte buiging met de handpalmen tegen elkaar tegen de borst) en de boks lijken mij de meest veilige begroetingen. Met de omhelzingen zal ik helaas erg selectief moeten zijn. Maar ik moet bekennen dat ik de drie Brabantse klapzoenen en vooral het zo lang geen last hebben gehad van verkoudheden niet heb gemist.

De zorg
Zodra er grotere hoeveelheden mensen bij elkaar kwamen en zich niet aan de coronaregels hielden, vlogen de besmettingscijfers omhoog. Een duidelijk voorbeeld was deze zomer het ‘Dansen met Jansen’. In de zorg waren we drie weken daarna meteen weer terug bij af en konden uitgestelde operaties weer niet doorgaan omdat alle accommodatie weer nodig was voor de mensen die met corona in het ziekenhuis waren beland.
Begin september hadden we het Formule 1-weekeinde in Zandvoort. Voor dit evenement moesten de mensen wel kunnen aantonen dat ze gevaccineerd of recent getest waren. Het aantal besmettingen daarna is niet opgelopen. Heel erg fijn voor iedereen die hecht aan gezondheid en een werkbare situatie in de zorg maar het werkelijke effect van de eventuele besmettingen duurt nog eventjes. Men houdt het niet voor onmogelijk dat mensen die besmet zijn geraakt dit stil houden, zich niet laten testen uit testschaamte. Ik hoop zo dat er straks geen toename van Covid-patiënten in de ziekenhuizen gaat ontstaan want dan is dit het bewijs dat het werkt, die controle op testen en vaccinaties bij evenementen in de buitenlucht.
Iedereen is de beperkingen meer dan zat en zeker de culturele sector smacht naar het weer kunnen optreden in volle zalen. Morgen en overmorgen is er, tegen de nu nog geldende regels in, al een volle zaal in theater de Liefde hier bijna om de hoek… Zo jammer dat ze hier niet iets langer mee hadden willen wachten. Eigenlijk schaam ik me voor deze gang van zaken als Haarlemse. Eerder leek me dit een charmant theatertje en ik was van plan om daar eens een voorstelling te gaan bijwonen.

Onze Droppie aka Gipsy, onze Urkse vondeling. Wij troffen hem als ca. vier weken oud kitten schreeuwend aan in een bos op Urk. Hij bleek ernstig gewond. Ik zal maar niet invullen over de mogelijkheden hoe hij aan die verwondingen was gekomen.

Waar ik me ook voor schaam, veel en veel dieper, is het gedrag van een deel van de jeugd in Urk en de houding van een deel van de volwassen Urkers.
Ik wist dat er een familierelatie was met Urk en vanmiddag leerde het zoeken met mijn nieuwe zoekmachine Ecosia me dat die familierelatie nog dichterbij was dan ik dacht. Mijn grootvader aan moederskant woonde in Den Helder maar was geboren in Urk…
We hebben ooit gekampeerd op Urk en eigenlijk dolle pret daar op die camping gehad. Die werd voornamelijk bevolkt door Urkers. Dan bleef het huis schoon, werd wel als verklaring gegeven. Heel apart. Wat ook apart was, was dat wij geaccepteerd werden door deze gesloten gemeenschap. Men bleek te weten wie mijn grootvader was. Ze kwamen zelfs spontaan langs (om te kijken hoever onze drankvoorraad reikte) én er werd zelfs een keer ‘s nachts ‘aangeklopt’ bij onze tent door mensen die mij, Huibert hield toen nog niet van vis, een maaltje gerookte tong kwamen brengen.
De extreem lage vaccinatiegraad daar, de vergelijking van de coronamaatregelen met de holocaust heeft helaas gemaakt dat de leuke herinneringen uit de jaren zeventig behoorlijk beschadigd zijn geraakt.

De CoronaCheckapp
Dit coronatoegangsbewijs, het CTB, is bedoeld voor gelegenheden waar veel mensen bij elkaar komen. Je kan die QR-code op je mobieltje krijgen wanneer je volledig gevaccineerd bent, recent vrij getest bent of een herstelverklaring na een besmetting hebt. Dit geeft natuurlijk veel complicaties. Niet iedereen is hier even blij mee en het is niet waterdicht. Natuurlijk reden om weer te protesteren. Gelukkig zullen de door deze groepsvorming veroorzaakte nieuwe besmettingen minder ellende veroorzaken omdat de vaccinatiegraad al redelijk hoog is. Die herstelverklaring en de dubbele vaccinatie zijn allesbehalve waterdicht. De herstelverklaring schijnt een half jaar geldig te zijn terwijl de gezondheidsraad best wel weet dat herbesmetting al na twee maanden weer kan gebeuren. Een buurjongen en zijn vader kregen na twee maanden weer corona. Misschien hadden ze de tweede keer de delta-variant en is dit hopelijk de verklaring voor de snelle herbesmetting. Gelukkig blijven de antistoffen na een dubbele vaccinatie wat langer bescherming bieden. Ik heb helaas de minst bescherming biedende versie, maar 60% tegen besmetting maar wel 97% bescherming tegen IC-opname en daar gaat het om: de zorg moet kunnen normaliseren.

DiGiD van slag

Lachen, gieren, brullen, maar niet heus. Ik had die app nog niet geïnstalleerd dus dat moest dus gebeuren. Maar goed dat ik niet tot de laatste dag heb gewacht want de installatie lukte voor geen meter. Ik kreeg de ene foutmelding na de andere en mijn DigiD raakte ook helemaal van slag. Opeens werkte die ook niet meer. Opnieuw installeren bleek ook een drama. Een dag later en heel veel stadia van wanhoop verder is het uiteindelijk gelukt. Huibert heeft een app waarmee hij kan controleren of mijn QR-code een groen vinkje geeft en jippie, ik kan zonder gedoe na de 25e op een terrasje zitten. Ik houd het niet voor onmogelijk dat er sprake was van een (mogelijk opzettelijk veroorzaakte net zoals de GGD af en toe wordt gehackt door anti-vaxxers) storing want mijn DiGid werkte tot voor kort prima. O.a. nog gebruikt voor de registratie van ‘mijn ondernemerschap bij de Kamer van Koophandel voor de teruglevering van de overtollige stroom van onze zonnepanelen. Ik las in de krant dat ik niet de enige was die tot wanhoop werd gedreven.
Niet iedere horecagelegenheid zal de coronapas gaan controleren, gezien de geluiden die ik om me heen hoor. Toevallig zaten we laatst naast horecamensen die op hun vrije avond in hetzelfde restaurant zaten als wij. De eigenaar zelf is niet gevaccineerd, vond dat zijn personeel dat wel moest zijn maar zag die controles niet zitten… Niet iedereen is even consequent in zijn opvattingen.
In principe is zo’n controle bij binnenkomst zo gepiept. In Frankrijk doen ze dit al tijden. De voorzitter van Horeca Haarlem opperde de suggestie op de controles op een centraal punt te gaan doen. Vooral voor de grootschalige gelegenheden, en drukke cafés lijkt me dat wel zo handig.
Alles laten controleren door handhavers is absoluut onmogelijk. Het is aan de eigenaren van de horecagelegenheden of zij hun gasten een zo veilig mogelijk verblijf willen bieden. Voor alle gelegenheden waar je sowieso al een toegangsbewijs nodig hebt zoals een bioscoop zie ik geen probleem.

Ik had niet verwacht dat het coronatoegangsbewijs mensen zou overhalen om zich alsnog te laten vaccineren. Als je een principe, prikangst, overtuiging of wat dan ook hebt, dan heb je die toch? We leven in Nederland dus je mag staan voor je principes ook al duren daardoor de vrijheidsbeperkingen voor de mensen die voorzichtig moeten zijn vanwege hun eigen gezondheid, die van een huisgenoot met kanker of een donororgaan of mantelzorger zijn nog langer. De afspraken voor een prik en de vaccinaties die nu gegeven worden zijn opeens ruim verdubbeld! Dus niets geen overtuiging maar gewoon laksheid of ongeïnteresseerdheid voor het welzijn van de kwetsbare medemens.

16 september

Tante Nicky met de kittens van zusje Tinka.

Eerdaags komen de mensen voor Victors Zuko en Zhu natuurlijk kennismaken en dat wil je wel coronaproof aanpakken. Ik weet dat Victor gevaccineerd is en ook dat hij een kwetsbare moeder heeft. Met al het gedoe over privacy en de toenemende tweedeling durf je haast niet te vragen hoe mensen hierover denken. Gelukkig tref ik het heel vaak dat de mensen die ik het moet vragen gelijkgestemden zijn. Dat worden best hele prettige bezoekjes daar in Capelle a/d IJssel.
Eerdaags moet het er van komen – naar een andere kapper. Ik ben al bij een salon geweest voor de kennismaking. Het is er erg ruim en als ik het wens, zet de kapper die m’n haar gaat doen een maskertje op. Dat wordt vast wennen. Helemaal hoe de kleur zal gaan uitpakken. Ik heb de brief naar mijn vorige kapster wel geschreven maar nog niet verstuurd. Ik kwets liever geen mensen maar vroeg of laat kom ik er niet onderuit.
De kleur van de kleine Zuko van Victors Z-nest pakt ook anders uit dan ik dacht. Victor schreef het vandaag al via Messenger dat hij dacht dat het kleinste katertje een zilvertje kon zijn. Nu ik de foto’s en video op mijn laptop heb bekeken, zie ik het ook. Eerder hield ik het niet voor onmogelijk dat het teveel aan wit veroorzaakt werd door de ontberingsuitgroei en/of dat hij een turncoatje was.

17 september
Terrasregels
De meeste regels worden dus afgeschaft en vervangen door de coronapas per 25 september. Er is nog wel een wijziging: Het terrasbezoek zonder pas blijft zoals het nu is. In de buitenlucht moet dat m.i. ook kunnen maar die mensen gaan ook naar binnen voor het gebruik van het toilet en bijv. om af te rekenen. En houdt bepaalde types eens tegen wanneer het gaat regenen. Dit houdt in dat er voor de kwetsbaren en hun huisgenoten geen restaurantbezoek is weggelegd. De een zijn vrijheid gaat ten koste van die van een ander. Wat ben ik blij dat onze ouders dit niet meer hebben hoeven meemaken.

Ik in kapsalon Airforce 1 in Heemstede. De tarieven zijn heel vriendelijk voor de portemonnee en ik kreeg nog korting ook omdat ik via mijn vriendin Karin was gekomen. Karin krijgt de volgende keer ook korting. Dus… als een lezer van deze blog toevallig in deze regio woont én een nieuwe kapper zoekt, noem mijn naam, krijgen we allebei korting.

24 september
Bij de kapper
Mijn vriendin Karin tipte me over haar kapper. In Heemstede. In eerste instantie dacht ik dat het de bedoeling was dat we samen zouden gaan en aansluitend iets gezelligs/lekkers zouden gaan doen. Maar dat gezelligs en lekkers gaan we volgende week doen; een heerlijke High Tea op een adresje waar we voor corona al eerder zijn geweest.
Maar omdat ik helemaal in de stemming was om naar de kapper te gaan, heb ik toch een afspraak gemaakt en ik ben al geweest ook. Omdat mijn haar te lang was geworden, had ik het al wel zelf wat geknipt maar dat was overduidelijk geen vakwerk.
Wat trof ik het! Bij binnenkomst zag ik al het verzoek om je handen te ontsmetten en een van de dames achter de balie droeg een mondkapje. Viel ik met die van mij niet uit de toon. Ik had bij de kapper in Haarlem me wel laten voorlichten over hun coronamaatregels maar bij deze niet. Ik was dus blij verrast. Blijkt ook dat de kapster met het mondkapje een aangeboren hartafwijking heeft en daarom extra voorzichtig is én dat zowel haar moeder als haar schoonmoeder in de zorg werken en dus weten wat er al anderhalf jaar echt aan de hand is.
Dankzij mijn vaccinatie hoef ik me over mezelf geen echte zorgen meer te maken dat ik met een besmetting in een ziekenhuis zou belanden – wel even afgeklopt want de kans op opname is toch nog wel zo’n acht procent – maar ik zou het verschrikkelijk vinden wanneer het virus zich via mij verspreidt en een ander ernstig ziek maakt. Voor iemand met een donororgaan, afweerprobleem, kanker of hoge leeftijd gaat het dan echt niet om een verkoudheidje. Ik ervaar voorzichtigheid op dit gebied als een grote verantwoordelijkheid.

De besmettingscijfers vertonen een geleidelijk dalende lijn, ook bij de ziekenhuisopnames.

Ik hoop zo dat er in de ziekenhuizen een minder hoge werkdruk gaat ontstaan en er ruimte komt voor het inhalen van de reguliere zorg. Maanden en maanden moeten wachten op een nieuwe heup of knie lijkt niet zo erg maar al die pijn helpt niet voor je kwaliteit van leven. Erger zijn al de orgaantransplantaties die niet door konden gaan. Dán praat je over meer dan verlies van kwaliteit van leven. Ik zou wensen dat de mensen die zich niet willen laten vaccineren zich hier eens over laten voorlichten.

Morgen wordt de anderhalve meter opgeheven. Dat zal vooral heel wat toestanden geven in de horeca. Hoe gaat de eigenaar van een gelegenheid zijn gastvrijheid invullen? Zoveel mogelijk veiligheid blijven creëren als onderdeel van de gastvrijheid of gewoon zoals het voor corona was Het wordt dus kiezen tussen veiligheid, verantwoordelijkheid en ouderwetse gezelligheid zonder beperkingen. Op straat en thuis denk ik dat er voor veel mensen weinig verandert. Zeker onder de jongeren. De meesten hebben vast nog wel antistoffen of zijn gevaccineerd dus ik hoop van harte dat het aantal besmettingen en de ziekenhuisopnames drie weken later niet weer uit de hand gaan lopen. Ik kijk zelden op de site van het RIVM. Ik ga dit zeker over een aantal weken nog een keer doen. Het aantal positieve tests zeggen niet al te veel want lang niet iedereen laat zich bij klachten testen maar onder die ziekenhuisopnames kan niemand uit.

27 september
De coronapas is zaterdag in gebruik genomen. Wij vielen met onze neus in de boter want wij moesten naar een vergadering in een horecagelegenheid. Alles was prima geregeld. Bij de deur even wachten tot iemand de code kwam controleren. Leek makkelijk maar dat viel even tegen. Mijn code die we thuis met een checker hadden gecontroleerd, deed het opeens niet. Nu was ik niet zo belangrijk voor die vergadering, Huibert was de voorzitter, en het was mooi weer dus ik kom me evt. wel amuseren met Polly die mee was naar deze vergadering van de Kuvasz Vereniging maar dat was niet de planning. Het is eigenlijk een grote vriendengroep en we hadden elkaar erg lang niet meer gezien. De volhouder wint – de vierde keer deed de QR-code het wel. Hè, hè. Wat nieuw voor mij was, was dat er wel een controle voor de identiteit ingebouwd was. Alle beetjes helpen om fraude tegen te gaan. Tenslotte is dit ingevoerd om de mensen wat meer vrijheid en wat veiligheid te bieden.
Dat de anderhalve meter is afgeschaft was overal duidelijk merkbaar. Eigenlijk overal zag ik mensen elkaar omhelzen en kussen. Nu gebeurde dit eerder ook wel natuurlijk maar nu mocht het weer. Of dit in alle omstandigheden wel zo verstandig is, vraag ik me af. Alles wat mag, móet immers niet. Ik houd het nog bij groeten op afstand en in speciale gevallen de boks omdat ik me grote zorgen maak over het risico op weer een besmettingsgolf en overbelasting van de zorg. Belangrijke operaties, zoals de netvliestransplantatie ter voorkoming van het verlies van het oog van iemand die wij kennen, worden nog steeds keer op keer uitgesteld omdat er te weinig menskracht beschikbaar is.
Gelukkig kan de zorg hier nog voorkomen dat mensen geen hulp krijgen wanneer het echt nodig is maar dat is niet overal in de wereld zo. Zoals het nu in Suriname gaat, is een drama. Zieke mensen kunnen niet worden opgenomen en worden naar huis gestuurd om daar te overlijden. Dit vertelde een Nederlandse arts die daar werkzaam is. En die arme man in Ierland. Die was doodziek opgenomen in een ziekenhuis en door anti-vaxxers wijsgemaakt dat wanneer hij daar zou blijven dat ‘ze’ hem dan zouden doodmaken waardoor hij dus, doodziek, naar huis ging. Na twee dagen was hij weer terug maar toen bleek hij niet meer te redden. Gelukkig werd die anti-vaxxer met naam genoemd. Zou hij trots zijn op dit resultaat?

Mijlpaal
Ik ben eigenlijk wat meer bezorgd geraakt door een berichtje in de krant van 28 september. Dat ging erover dat komende week de twee miljoenste positieve test geregistreerd gaat worden. Het eerste miljoen duurde een jaar maar vooral in het begin kon er amper getest worden. Het tweede miljoen had maar zeven maanden nodig. Het enige voordeel van dit hoge aantal is dat er dan ook veel mensen voor een aantal maanden immuun/minder besmettelijk zullen zijn. Tel daarbij de mensen die wel besmet zijn geweest maar zich niet hebben laten testen. Dat zijn er toch aardig wat. Maar er blijven dus heel veel mensen over die nog geen antistoffen hebben. Ik ken de verhoudingen niet maar de realiteit is dat van een bepaalde hoeveelheid besmettingen er iemand in het ziekenhuis belandt en er hoeft niet veel te gebeuren om in code zwart te belanden, zeker nu de capaciteit in de ziekenhuizen zo dramatisch is afgenomen.
https://coronadashboard.rijksoverheid.nl/landelijk/ziekenhuis-opnames

De R-waarde
Als je deze grafiek ziet, denk ik dat de cijfers nu dus al weer aardig laag zijn. Dat ze na 12 juli weer omhoog schoten, kwam blijkbaar vooral door het Dansen met Jansen. Dat de scholen weer open zijn, telt ook mee. Het aantal besmettingen door de races in Zandvoort viel reuze mee en ik heb eigenlijk nog niets gehoord van de ouderwets volle zaal. Bij beide evenementen waren de mensen wel gecheckt op corona. Maar dan nu de anderhalvemeter eruit. Alles staat of valt met de R-waarde. Momenteel is deze onder de een. Dit betekent dat een besmette op zijn beurt gemiddeld minder dan één ander besmet. Hoe lager die R-waarde is, hoe beter dit is. Het zou mogelijk moeten zijn dankzij de tien miljoen volledig gevaccineerden en de twee miljoen mensen met tijdelijk antistoffen na hun besmetting waardoor het virus zich minder snel kan verspreiden. Zo jammer dat dit vaccin niet zo’n perfecte bescherming geeft zoals die tegen bijv. polio of het zelfs inmiddels uitgeroeide pokkenvirus. Die mindere effectiviteit van de coronavaccins is koren op de molens van de mensen die zich niet geroepen voelen om hun steentje bij te dragen om deze pandemie onder controle te krijgen. De coronapas is slechts een tijdelijk middel om het medische probleem niet opnieuw uit de hand te laten lopen en de culturele sector weer wat ruimte te geven. Natuurlijk is er weer veel weerstand, vooral uit de hoek van de mensen die niet willen weten dat de druk in de zorg nu vooral wordt veroorzaakt door de ongevaccineerden.

Specifiek
Het verhaal dat de natuurlijke opgebouwde immuniteit zoveel beter zou zijn dan die door de vaccins is bij de tegenstanders van vaccinatie en de coronapas heel populair. Dit blijkt niet uit de cijfers en ervaringen. De vaccins geven bescherming tegen verschillende varianten van het virus terwijl de herbesmetting al na twee maanden van mijn buurjongen en zijn vader een aanwijzing is dat de antistoffen van de eerste variant, de alfa, totaal niet werkten tegen de deltamutatie. Eigen opgebouwde antistoffen na een besmetting zijn daar te specifiek voor. Vergelijk dit maar met de gewone verkoudheden. Daar zijn er wel honderd van en daarom raak je iedere keer weer besmet met een andere.
Ik blijf in ieder geval nog wel zo voorzichtig mogelijk doen. Ik ben heel blij met de huidige lage cijfers. Dit geeft door het lagere risico toch een stuk ontspanning. Het is best dubbel: weten dat de meeste mensen om me heen niet of amper meer besmettelijk zullen zijn en dan toch zo voorzichtig willen blijven en vrienden niet ouderwets begroeten. Het gaat mij erom dat ik het virus niet wil verspreiden. Ik zou het zo erg vinden dat het virus via mij, al wordt het een zesdehands versie, iemands gezondheid blijvend weet te verwoesten.
De invoering van de coronapas is bedoeld om de culturele kant van ons leven meer ruimte in veiligheid moeten geven maar dit werd ondermijnd door de aanval op het kabinetsbeleid door de inmiddels ontslagen staatssecretaris Mona Keijzer. Ik ben bang dat dit een negatief effect heeft op het zo gehoopte effect van de coronapas. Ik moet er niet aan denken dat er weer maatregelen genomen moeten worden en o.a. de horeca weer gesloten moet gaan worden, voor onszelf en al die ondernemers.
Er is in korte tijd heel veel veranderd. Iedereen gedraagt zich al veel vrijer door de afschaffingen van de meeste regels en gezien de files momenteel op de wegen, wordt er ook niet meer zoveel thuis gewerkt. Wij trekken er ook steeds vaker op uit. Zaterdag hadden we die vergadering, vandaag waren we bij Arnold en Ria (van Umione) geweest en morgen heb ik een afternoontea met Karin. Als je al die contacten vergelijkt met het handjevol contacten dat we hadden tijdens de afgelopen coronatijd, is het van stilstaan naar hollen gegaan. Als het alleen al zo verandert bij ons, zal dit zeker ook bij anderen gebeuren. Ik hoop zo dat de cijfers niet weer uit de hand gaan lopen.

De eerste foto van Bodiirtje bij ons. Volmaakt fotomodel.

4 Oktober
Terwijl de integratie van de schattige Bud Bodiir uiterst voorspoedig is verlopen, waren wij uit eten geweest. Bud Bodiir was al ons verjaardagscadeautje en dat etentje ook. We zaten aan een soort groepstafel en het contact met de eerste mensen bij wie wij aanschoven was heel erg leuk. Helemaal toen bij controle, helaas wel even te laat, bleek dat we allemaal over een geldige QR-code beschikten. Daarna kwam er een groepje mannen van het type en de leeftijdsgroep waarvan ik al dacht dat zij tot de virus0ntkenners/-verspreiders zouden behoren. Ze negeerden ons totaal en later bleek dat zij een geen coronatoegangsbewijs hadden. De eigenaar van het restaurant was er enorm mee aan. Die groep had behoorlijk lang redelijk dicht bij ons gezeten en mits besmettelijk alle kans gehad om nog meer van zijn gasten dan alleen ons te besmetten. Toen ze weg waren, kwam hij zijn excuses aanbieden en zei dat hij vooral een van dat groepje een echte klootzak vond. Ik hoop zo dat dit voor iedereen een leermoment zonder gezondheidsschade is geweest. Het moet een gewoonte worden om mensen bij de deur te controleren want er zijn teveel mensen die schijt aan de gezondheid van anderen hebben.
Afgelopen weekend waren er natuurlijk ook weer de nodige demonstraties. Natuurlijk compleet met jodensterren en bijbehorende zaken die hun niveau aangeven. Ook worden er artiesten en mensen van de overheid bedreigd. Er zijn zoveel mensen blij dat de cultuursector weer kan draaien maar de virus0ntkenners en consorten zijn nog niet tevreden. Aanslagen plegen op vaccinatieslocaties terwijl iedereen kan weten dat juist dankzij al die vaccinaties juist het normale leven weer kan plaatsvinden. Maar goed dat de gevaccineerden op hun beurt de virusontkenners en antivaxxers niet bedreigen? Daar zijn ze te sociaal voor.
De ziekenhuizen hebben nu voornamelijk de ongevaccineerden in de verpleging zodat er weer een beetje ruimte komt om de vele duizenden achterstallige operaties te kunnen gaan wegwerken. Helaas staan er nu IC-afdelingen leeg omdat er te weinig personeel is. Veel mensen in de zorg, ook de thuiszorg, zijn zwaar overwerkt of hebben vanwege de veel te lage waardering een andere baan gezocht en gevonden.

13 oktober
Veel eerder dan ik had verwacht. lopen de Covidbesmettingen al weer uit de hand. Dat vaccineren werkt, is het enige positieve. Het zijn nu vooral de ongevaccineerden in de biblebelt. Ik hoop zo dat dit vooral de jongere gezonde mensen betreft zodat de ziekenhuizen toch nog een beetje zorg aan andere zieken zoals mensen met kanker kunnen geven. Je kunt die niet steeds maar blijven uitstellen.
Het gaat ook nog een dingetje worden om de griep te ontlopen. Of de vaccinatie dit jaar goed zal beschermen wordt spannend. Met de samenstelling van het vaccin was het erg onduidelijk welk types dit jaar de griep zullen gaan veroorzaken. Omdat iedereen zo voorzichtig was, heersten er veel minder virussen dan in andere jaren. Wij in het noordelijk halfrond hadden altijd de mazzel dat het zuidelijk halfrond ons op voor was waar de virussen al circuleerden. Maar er circuleerde nu niets anders dan Covid. De eerste gewone verkoudheden gaan al wel rond. Vervelend maar niets vergeleken met de nieuwe golf in combinatie met de griep komende winter. Dat wordt dus heel hard duimen voor een goed werkend infuenzavaccin!

Meer dan een maand geleden had ik al de brief voor mijn vorige kapster geschreven maar niet verstuurd. Ik wil haar niet kwetsen en verheug me niet bepaald op een eventuele ruzie. Ik heb hem herschreven en morgen moet het er toch echt van komen. Zo maar wegblijven, vind ik laf.

Ik ben trouwens benieuwd of de overheid nog van plan is om maatregelen te nemen om de toename van het aantal besmettingen tegen te gaan. Met de griepgolf in aantocht en het risico op een gecombineerde besmetting…
Ik ben alleen bang dat geen enkele maatregel de toename enigszins kan remmen want de ongevaccineerden zullen zich daar toch niet aan houden. Ik hoop zo dat we niet gaan doorsukkelen tot er weer een lockdown moet komen. Voor het bedrijfsleven, de jeugd en het onderwijs zou dat een drama zijn.
Meestal wacht de overheid met het nemen van maatregelen wanneer het al weer spaak is gelopen in de zorg. Misschien de ruimte op de IC’s geven aan mensen die aan kanker geopereerd moesten worden en de ongevaccineerde Covid-patiënten eens geen voorrang geven? Met uitzondering natuurlijk van die mensen die van hun specialist een verklaring hebben dat zij niet gevaccineerd kunnen worden.

20 oktober
De ziekenhuizen moeten al weer geplande operaties voor o.a. kankerpatiënten afzeggen en zelfs patiënten naar andere ziekenhuizen overbrengen omdat de IC’s vol liggen met ongevaccineerden met Covid. Daar was helaas het wachten op. Vooral in orthodox-christelijke gezinnen lopen de besmettingen uit de hand. Een Urker van 64 jaar heeft 80 dagen een IC-bed met het viervoudige personeel dat je voor gewone patiënten nodig hebt, bezet gehouden. Hij is nu gemotiveerd om met zijn laatste beetje gezondheid voorlichting te geven over het belang van vaccineren.
Ik miste de informatie over de achtergronden van de gevaccineerden die toch in het ziekenhuis belandden. Dat zijn inderdaad de mensen met maar één vaccinatie, de mensen met een bekend immuniteitsprobleem door o.a. chemobehandelingen of donororganen en de mensen met de echt hogere leeftijden omdat in die groep, net als bij huisdieren, vaccins niet altijd goed aanslaan.
Er is momenteel een gewelddadige Zuid-Koreaanse serie populair op NetFlix en men is bang dat dit negatieve gevolgen gaat krijgen. Toen ik hoorde dat er een oudere man door jongelui onder een tram was geduwd dacht ik daar aan. Maar het slachtoffer was nog maar 39 jaar. Nu vinden jonge mensen anderen snel oud. Toen een jongen op een scooter Yvonne het ziekenhuis in reed, maakte hij dat dat weg kwam. Toen hij opgespoord was, vond hij dat zulke oude mensen niet meer op straat mogen en wilde hij schadevergoeding… Dit tekent wel een beetje de mentaliteit van bepaalde groeperingen. Oudere mensen zien als ‘dood oud’ wat je beter kwijt dan rijk kan zijn. Het begrip empathie is vast te moeilijk voor ze en medemenselijkheid is niet aan ze besteed. Of verantwoordelijkheid. Omdat privacy in Nederland blijkbaar extreem beschermd moet worden, blijven de QR-codes ook bij een besmetting op groen staan. Een stel was er trots op dat zij met een lichte verkoudheid twee feesten en een vliegreis hebben kunnen maken.
Even positief proberen te eindigen: in Staphorst hebben vandaag 100 mensen zich bij de huisarts laten vaccineren.

Door de site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten