Planning

17 augustus 2021
Vandaag is Sheralyn ook gedekt. Ik heb een videootje van de toenaderingspogingen van Gio rechtsonder in deze blog gezet.

3 augustus

Nicky, door Richard op de foto gezet tijdens haar logeerpartij bij Gio. Het was voor haar de eerste keer dat zij van huis was dus die onwennigheid zie je wel aan de lieve meid. Ze was ook zo blij toen ze weer thuis was.

Tinka en Nicky tonen alle gewenste kenmerken van een zwangerschap! Bij Tinka heeft al duidelijk een buikje en bij Nicky waren zondag, toen zij drie weken zwanger zou kunnen zijn, ook de tepeltjes groter. Vanaf de dag van thuiskomst na de logeerpartij waren beide poezen eigenlijk al helemaal in de juiste stemming, zeker qua eetlust.

Tinka op 30 juni tijdens haar logeerpartij bij Gio. Foto is van Richard Rodenburg. Extra leuk zo’n dekkatereigenaar die ook goed kan omgaan met een fotocamera.

 

Vandaag zijn Sheralyns laatste testen afgerond en zodra zij weer krols wordt, misschien eind deze week al, mag zij uit logeren mits het gelegen komt bij Gio natuurlijk.
Ik heb haar testen digitaal gemaakt. Altijd nuttig te weten waar er bij ons ras op getest wordt.

De PL-test. Hierbij wordt gekeken of het kniegewricht geen afwijkingen vertoont.

 

De FELV & FIV-test. Sheralyn draagt dus niet de voor katten gevaarlijke virussen voor besmettelijke kattenleukemie en kattenaids bij zich.

 

Ik heb hier alleen de voor ons ras belangrijke testen hier geplakt. Deze DNA-test, de combi-test heb ik laten doen door het laboratorium van Laboklin. In principe is dit niet meer nodig want de voorouders van Sheralyn zijn al vele generaties vrij van de erfelijke kwalen die kunnen voorkomen bij ons ras. Het enige wat je niet altijd zeker kunt weten is welke bloedgroep een dier heeft. Bij poezen zien we graag bloedgroep A. Met b/b kan een poes zeker wel een nestje krijgen, Wiesje is daar een voorbeeld van, maar dan moet je als fokker wel voorkomen dat ze de eerste 24 uur teveel moedermelk binnen krijgen want daarin zitten antistoffen tegen bloedgroep A en dat kan dodelijk uitpakken voor de kittens.
Er zijn tegenwoordig verschillende laboratoria die dit soort DNA-testen kunnen doen. En je hoeft ook niet meer echt lang te wachten op de uitslag. Heel wat anders dan in de pioniersjaren van de DNA-testerij. Toen was het alleen nog maar mogelijk om op PRA, de oogkwaal, te testen maar die informatie was ons al dat geld, het was echt duur, en het ongeveer zes weken wachten op de uitslag van het laboratorium in Amerika waard om te kunnen weten of je dier vrij, een drager of een lijder was. De enige andere manier was de oogspiegeltest en stamboom- en verwantschapsonderzoek en dan nog wist je bijna nooit iets 100% zeker. Echt geweldig dat we nu DNA-testen kunnen doen. Fokken is op deze manier nog leuker!

———————————————————————————————————————————————————————

18 juli
Tinka én haar halfzusje Nicky zijn uit logeren geweest bij dekkater Gio en de knappe kerel heeft keurig gedaan wat de bedoeling was! Nu afwachten of ze zwanger worden.
De eerste stap voor het testwerk voor Sheralyns nestje is ook gezet. Haar DNA-test is onderweg naar het laboratorium en de afspraak voor de PL-test en het bloedonderzoek incl. bloedgroepentest is ook gemaakt.

 

27 juni
Het is zover! Tinka is vandaag uit logeren gegaan naar Gio. Beide dieren moeten de tijd krijgen om aan elkaar te wennen en zodra zij wat aan de situatie gewend raken, hopen we dat de hormoontjes het stel helpt om te gaan doen wat wij zo graag van ze willen.

Ik heb een pagina gemaakt over Tinka en Nicky in de rubriek Onze Dieren en wanneer het echt zover is, maak ik ook een pagina over het opgroeien van de kittens.

 

Nicky en Tinka hoog in de klimboom onder het dakraampje.

Nicky en Tinka, de Somalipoesjes van onze webmaster van deze site, staan helemaal in de startblokken voor hun nestjes. Maanden geleden zijn ze bij de dierenarts geweest voor het laatste testwerk. De andere testen zoals de DNA-testen en de PL-test blijven levenslang geldig.
Nicky is een wildkleurige dochter van onze Sher en dus oudere halfzus van Sheralyn van ons laatste nest. Tinka heeft in 2019 een nestje grootgebracht en is de zwartzilveren moeder van Wiesje.

Helaas hadden we de pech dat de gewenste dekkater door een andere fokker gereserveerd bleek en dan moet je weer wachten tot de poezen weer krols worden. Dit duurt de ene keer een paar weken maar het kan ook maanden duren.

De tijd vliegt en inmiddels is Sheralyn ook al bijna volwassen. Haar frequentie van krols worden, ligt vrij hoog maar dat is geen garantie dat zij net krols wordt wanneer het iedereen goed uitkomt. Wij hebben geen verplichtingen of vakantieplannen dus bij ons komt het al gauw wel goed uit.

Link naar de nestjespagina voor meer informatie en evt. beschikbare kittens

14 december 2020

Wiesje al overduidelijk krols en totaal onwetend wat de volgende dag haar zou brengen.

Gisteren is Wiesje uit logeren gegaan naar de dekkater Kasper van cattery Metselaar in Drenthe. Klaaske houdt ons trouw op de hoogte over haar wel en wee. Duidelijk is dat Wiesje zich nog niet voldoende op haar gemak voelt en dat het krolse gedrag nog niet terug is. Gelukkig heeft ze wel wat gegeten. We hopen zo dat een lekker nachtje slapen zal maken dat ze de lieve heer Kasper weet te waarderen.

Haar vrijer Kasper.
Hun kittens: Yessie, Yade en Yfke. De link naar hun nestpagina.

 

19 juni 2020

Door de coronauitbraak hadden we onze fokplannen in de ijskast gezet maar recent hebben we ze er ook weer uitgehaald: Sher is uit logeren geweest bij de mooie Magic en vertoont alle tekenen van zwangerschap. Eind juli is ze uitgerekend. Als alles goed gaat, hopen we dat hun kittens Somalietjes én Abessijn-variantjes zijn. Volgens de wetten van de erfelijkheid zou het nestje voor de helft halflangharig en voor de helft kortharig kunnen zijn. De kleur kan nog voor een verrassing zorgen; als zij allebei het gen voor sorrel dragen, zou één op de vier sorrel kunnen zijn.

Shers dochter Nicky mag ook een nestje gaan krijgen. Vorig jaar was al het testwerk, van knietjes tot de bloed- en DNA-testen) al klaar. Zij mag ook gaan logeren bij de mooie lieve Magic.

Nicky in een van de hangbruggen bij Victor thuis. Haar huisgenootje en halfzusje Tinka heeft vorig jaar een nestje grootgebracht; het W-nest waarvan Wiesje er een van is.
De a.s. vader Magic samen met zíjn vader Pikatzo in de tuin van Erik en Bea in Limburg. Helaas is Magics kopje net in de schaduw.

 

Tinka en haar Abessijn-variantdochter Wiske in hun gigaklimboom met riant uitzicht.

Kraamdozen
Aan kraamdozen bestaat geen gebrek. Doordat we door de beperkingen vanwege het coronavirus meer online hebben geshopt, is de keuze aan dozen royaal. Ik hoop wel dat ze uiteindelijk weer voor de oude vertrouwde kraammand kiest. Die is al jaren in gebruik. Hij bestaat uit twee ruime transportmanden die in elkaar passen waardoor de kittens er niet uit kunnen kruipen en de deksel voor de zo belangrijke veiligheidsgevoelens zorgt, invallend licht tegenhoudt en de warmte vast houdt.

Sher in 2018 in de kraammand met haar eerste nestje. Aan de vier hoeken van de kap zitten boutjes om te voorkomen dat de kap kan verschuiven.

 

Uit de oude doos. De pasbevallen en nog danig verfomfaaide Tresca strekt even haar pootjes. Deze kraammand heeft al heel wat nestjes gehuisvest. De vader van Tresca’s eerdere nestje, de sorrelzilver Jack, en dochter Jewel zorgen voor extra gezelligheid. De lelies op de achtergrond zijn niet echt (echte lelies zijn giftig).
Staatsiefoto van Shers vorige nestje in 2018.

7 maart 2020

Sher ligt in het hoogste mandje.

Helaas werd Umione vorige week zondag alweer krols. Zo komt de arme meid niet aan haar rust. Omdat we er nog niet uitgedacht waren over castratie, dus de fokplannen opgeven, of toch weer proberen, hebben we bij haar in het belang van haar gezondheid een suprelorinstaafje laten plaatsen. Hormonale rust gaat boven al onze wensen uit.

Sher werd ook weer krols. Het komende voorjaar en de al om levende kittenwens spelen vast een rol. De vorige krolsheid was kort en hevig, deze was lang en hevig. Omdat alle testen klaar zijn, mag zij de volgende keer naar de kater!!!

 

20 februari

Helaas is Umione vorige week weer krols geworden.

Deze foto is van Klaas Kanis.

Duidelijker aangeven dat zij niet zwanger is, is niet mogelijk. Eerder hadden wij ook al onze twijfels die ook door de dierenarts werd bevestigd. Het is ontzettend jammer.

Het advies dat we van andere fokkers hebben gekregen om haar nog een herkansing te geven bij een andere kater nemen we in overweging. Eerst maar eens rust voor de lieve meid; al dat gerommel met haar hormonen, al die wisselingen zijn niet goed voor haar. Dan voelt ze zich zwanger, dan stagneert dit en dan wordt ze weer krols en dan zoekt ze een kater.

Arme Bashiir en Maverick, die hebben ook hun rust nodig.

Bashiir en Maverick tijdens rustiger tijden.

Bashiir en Maverick zijn vroeger dekkater geweest en hadden het vorige week al zo zwaar 🙂 want Sher is ook krols geweest; kort maar wel hevig. Zij voelen zich toch nog enigszins verplicht om de dames in nood te helpen.
Sher is een kleine twee jaar hormonaal neutraal geweest dankzij een hormoonimplantaat (suprelorin).
De mensen van de kater van onze keuze, de prachtige Magic, hebben we al op de hoogte gebracht.
Dus Sher, wordt maar weer snel krols; iedereen wacht met smart op je kittens! De afspraak voor het bloedonderzoek is al gemaakt het ontwormingspilletje zit erin!

De mooie Sher, vanavond, op de kast.

 

 

Januari 2020
Wij hebben vier poesjes die nestjes zouden kunnen krijgen.  Ze zijn allemaal geslaagd voor alle benodigde testen; van de knietest (PL), bloed (geen nare virussen of ongewenste bloedgroep) tot de combi-DNA-test voor alle mogelijke erfelijke kwalen.
Umione is bij ons in Haarlem geboren. Haar zusje Nicky woont samen met haar iets oudere halfzus Tinka bij Victor van Eck in Capelle a/d IJssel. Tinka is ook bij ons geboren. Haar moeder is de lieve zwartzilveren Somalipoes Elfie  en de moeder van Umione en Nicky is onze stoere wildkleurige Sher. De vader van dit drietal is Ch. Ferox Per Sé.

Een recente foto van papa Per Sé

De moederpoezen Elfie en Sher hebben een eigen pagina op deze website maar ook in de blogberichten komen zij veel voor. Wat lager op deze pagina, in de oudere berichtjes, staat ook informatie met bijpassende links.

Sher heeft na haar nest in januari 2018 een suprelorinstaafje gekregen waardoor zij een langdurige hormonale rustperiode heeft. Steeds krols laten worden of op de pil zetten, geeft behoorlijke gezondheidsrisico’s. Nadeel van suprelorin is dat je geen idee hebt wanneer het uitgewerkt raakt. We laten ons graag verrassen en dan mag Sher evenals haar dochters Umione en Nicky bij Magic Man gaan logeren.

Op 26 oktober is Tinka bij mijn webmaster Victor in Capelle a/d IJssel bevallen van drie dochters: Wiske, Avra en Wiesje. Vader is de blauwe Abessijn-variant Arun. Wiesje raakte helaas in de problemen (geblokkeerde melkklier bij Tinka en zij bleef volharden in haar keuze; er waren nog zoveel goed werkende andere melkklieren beschikbaar!) en is daarom als pleegkitten bij ons in Haarlem gekomen.

Arun, de vader van Tinka’s eerste nestje en dus de vader vab Avra, Wiske en Wiesje.
Avra, het Somalipoesje.
Wiske, het Abessijn-variantpoesje.
Als echt junglekitten drinkt je dan half hangend bij je moeder! Hier Avra in de bocht.

Ondertussen hebben we diverse pogingen ondernomen om Umione een keer een nestje te laten krijgen. Helaas tot nu toe zonder succes. Vorige week is zij weer uit logeren geweest bij Magic Man, een prachtige wildkleur Abessijn-variant, en we hopen zo dat het nu wel gaat lukken. We willen zo graag kittens van deze kater (en de verrukkelijke Umione).

Magicman

Hoe vaker we Magic Man zien, hoe enthousiaster we worden. Umione was ontroerend lief en zorgzaam voor de ernstig zieke Wiesje die we hier vanaf 1 november met de fles hebben grootgebracht. Wat zouden zij fantastische kittens kunnen krijgen.

 

Tinka
Umione
Tinka en Nicky op hun terras in Capelle a/d IJssel. Het was helemaal dolle pret toen ze het vogelnest in de bomen even verderop ontdekten. En vice versa. De vogels zagen die katten, kittens toen nog, als ongewenste indringers.

23 juni 2019

Zo jammer; de zwangerschap van Umione is niet gelukt. Ze bleek helaas schijnzwanger en ze is nu, vijf weken later, aan het krols worden.

 

Umione was in de hoofdrol deze week. Helaas bleek later ze niet zwanger.

 

Moeder Sher en dochter Umione in de showkar die op een zaterdagavond klaar stond. Alleen was Umione niet ingeschreven vanwege haar toen mogelijke zwangerschap. En ze was er juist helemaal klaar voor 😉 Sher en Umione mogen nu  allebei kampioen voor hun naam zetten.

De DNA-uitslagen van Victors Tinka en Nicky zijn binnen gekomen. Tinka en Nicky zijn ook Silfescians. Zij wonen bij de Victor, de webmaster van deze site. Tinka is het dochtertje van onze Elfie (van het T-nest) en Nicky is dat van Sher (en zusje van Umione, van het U-nest). U kunt meer informatie over deze twee Silfesciandames vinden via de blog van Victor hieronder en de twee tags van de nestjes waarin ze zijn opgegroeid en evt. de afstammingsgegevens in de database.

De database E.R.o.S, Electronic Register of Somalis, speciaal voor de Abessijn en Somali, verkeert al tijden in zwaar weer. Er is vast iets aan de hand met de software want nu kan niemand nog nieuwe dieren aanmelden en ook het zoeken is erg lastig. Zo jammer!


Zomer 2019

Umione. Deze prachtige foto is van de hand van fotograaf en Somaliliefhebber Richard Rodenburg. 

Er zeer vergevorderde plannen voor de nestjes van Tinka en Nicky. Zij zijn de dochters van Elfie en Sher en wonen bij mijn zeer gewaardeerde webmaster Victor. Het wachten is nu op de uitslag van de DNA-testen. Voor alle andere zijn ze al geslaagd (knietjes, bloed etc.).

Tinka en Nicky hebben het voorrecht om over heuse junglebruggen te beschikken.
Beide poesjes wonen bij Victor van Eck in Capelle aan de IJssel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

28 juni 2018

Alle kittens zijn uitgevlogen met uitzondering van de lieve Uma Umione, Joemeinie, My’nie dus.

We hebben nog geen plannen voor volgende nestjes. Bij de pagina ‘Huidige nestjes’ heb ik een aantal nestjes van andere cattery’s staan.

25 april 2018

Het nestje van Sher is inmiddels twaalf weken oud en volgende week gaat de eerste ons al weer verlaten. De anderen zijn ook besproken.

12 maart 2018

Met de melkproductie is het helaas nooit goed gekomen. Er is wel een heel klein beetje maar dit is niet voldoende voor de kittens om van te groeien. Gelukkig is Sher verder wel een perfecte moeder. Het was een hele klus, wekenlang dag en nacht de kittens voeden, maar het resultaat mag er zijn: vier super aanhankelijke prachtige kittens. De kittens zijn allemaal besproken.

27 januari 2018

Vanmorgen is Sher bevallen van vier wildkleur kittens. Een aantal dagen eerder dan gepland. De bevalling verliep zich voorspoedig, ondanks de vroeggeboorte zijn de gewichten toch goed alleen haar melkproductie is nog niet goed op gang gekomen. Maar toen ze wat afvielen, namen ze de melk uit een flesje dankbaar van me aan. Nu ga ik weer mijn aandacht aan Sher geven en proberen die melkproductie op gang te brengen.

24 november

Groot nieuws: na een maandenlange hormonale rustperiode is Sher vandaag eindelijk krols geworden!  Perfecte timing want de rust is net aan het wederkeren hier in huis. De vier kittens van Elfie zijn nu ruim drie maanden oud en aan het uitvliegen. Alleen Oliver en Tinka racen hier nog door het huis. Baldr en Murphy hebben inmiddels hun eigen mensen en dierenvriendje(s) gekregen. Toevallig wonen ze nog dicht bij elkaar ook, in het zuiden van Zuid-Holland.

Sher is een van onze twee poezen die nestjes kunnen krijgen. Sher is de wildkleur dame en zij heet officieel Silfescian Sher Shirezah (stamboom) en het zwartzilveren poesje heet Elfie (stamboom). Zij zijn via hun vader Bashiir halfzusjes van elkaar en  kunnen het ontzettend goed met elkaar vinden. Voordat Elfie op 12 augustus haar nestje kreeg hoopten we dat de zusjes samen over hun kroost zouden gaan moederen en dat deden ze ook. En precies op een goede manier. Sher heeft Elfie bijv. nooit verdrongen zodat de kittens altijd bij hun eigen moeder konden drinken. Hun vader Bashiir is ook van het zorgzame type en hij is ook bijna altijd bij moeder en kinderen in de buurt. Vooral toen ze wat groter werden kon hij zijn lol niet op: met een stokje met een ‘staart’ door het huis en zelfs de trap op en af met de kinderschare achter hem aan.

De halfzusjes Sher en Elfie.

Per Sé, de vader van beide nestjes. Inmiddels mag hij de titel kampioen voor zijn naam zetten.

November 2017: tante Sher met de kittens van haar zus naast het bezoek op de bank.

April 2018: Shers kittens.

Door de site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten