Natuurlijk

Interessante datum vandaag, 6 juni. Precies tachtig jaar geleden was het D-day. Zonder al die moedige mensen van toen had Europa en ons dagelijks leven er nu heel anders uitgezien. Vandaag was het ook in Nederland de dag dat we – in vrijheid! – mochten stemmen voor het Europees parlement. Ik ben bang dat veel mensen vanuit hun gevoelens van ontevredenheid, angst, boosheid, zelfs haat erg rechts hebben gestemd: arme mensen in Oekraïne, arme natuur en klimaat. Voorlopig hebben we hier in Nederland eigenlijk alleen problemen met het plannen van terrasbezoek en het houden van barbecues. Dat laatste is trouwens niet mijn probleem want ik vind zoiets gezelliger dan lekker 😉 Het is juni maar zo voelt het niet: regen, regen en nog eens regen. In Zuid-Duitsland liep het vreselijk uit de hand en in India is er een hitte-record gesneuveld. En daar kon het al zo heet worden.
Vandaag is het ook B-dag: zestig jaar geleden waren de Beatles in Blokker. Dat is deze week goed voor veel nummers van deze groep en de individuele leden. Dat is helemaal geen straf. Vorige week was het luisteren naar de radio ook al geen straf. Toen was het de week van de Arbeidsvitamine op radio 5.

De aanvraag van Sheralyns titel is de deur uit. Ze is met haar drie jaar en tien maanden al Groot Internationaal Kampioen. Dat moet ik nog op haar pagina aanpassen. (Haar pagina bleek aan achterstallig onderhoud te lijden. Zelfs haar internationale titel stond er nog niet eens.)
Al dat inscannen van de papieren zal nooit mijn hobby worden maar toen ik toch bezig was, heb ik ook maar een paar foto’s gedigitaliseerd. Met al die spelende katten hier in huis valt er wel eens iets stuk. Onlangs helaas een houder met ongeveer twintig foto’s die ik weleens meenam naar de kattententoonstellingen. Komende zondag zijn we trouwens in Uitgeest met Sher, Sheralyn en Bodiir maar dus zonder die foto’s. We hopen op deze show dat Bodiir zijn laatste CACGCIB behaalt en dan krijgt hij een showstop. Zo leuk vindt hij die keuringen niet. Het in de sturdi zijn, vindt hij wel oké. Hij zal zijn dochtertje LeeLoo wel missen, die moet eerst acht maanden oud zijn voor haar volgende show, maar met Sher en Sheralyn wordt het ook vast gezellig in de sturdi. Misschien lukt het om ze alle drie in de dubbele sturdi te hebben. De extra sturdi doet dan dienst als ‘het kleinste kamertje’.

De ingescande foto’s uit de kapot gevallen fotohouder. Beide nestjes zijn van Kelly Kathleen. Het Z-nest dateert zelfs van 25 jaar geleden. Het nest sorrelzilvertjes is een aantal jaren jonger.

Shabanou

De kleine superschattige Shabanou, zeventien jaar geleden.

Ik had vanavond heel trots willen melden dat ik uitgevonden had waar de schoen wringt bij Shabanou. Haar eetlustproblemen zijn toch weer opgelopen. Ze krijgt al iedere derde dag Mirtazapine maar dat effect werd minder. Toen dacht ik aan de mogelijkheid dat ze misschien maagklachten zou kunnen hebben. Dat is echt niet zo zeldzaam bij katten op leeftijd. Ze reageerde de eerste dagen best goed op de maagmedicatie maar vandaag stortte haar eetlust in. Ze heeft wel wat gegeten maar dat helaas ook uitgespuugd. Het lekkerste van het lekkerste kreeg ik er vanavond niet in. Ik heb haar voor de nacht een stukje Cerenia gegeven. Ik hoop zo dat dit aanslaat.

12 juni
Shabanou heeft het heel spannend gemaakt, de afgelopen dagen. Haar aan het eten houden was een uitdaging. Om eerlijk te zijn, was ik meer dan eens knap wanhopig. We moesten het weekend door zien te komen en maandagochtend hing ik aan de telefoon om een afspraak bij de dierenarts te maken. Dat is gelukt en dierenarts Annemarie heeft alle mogelijke testen en onderzoeken op Shabanou losgelaten. Helaas was er eigenlijk niets te vinden anders dan dat ze pijn zou kunnen hebben aan haar bekje door tandsteen/tandvleesproblemen en haar nierfunctie was niet zoals het hoorde. Ook kreeg ze een vochtinfuus en ik denk dat dit haar al goed heeft gedaan. Het eten ging tot mijn verbazing al stukken beter. De volgende dag kwam het verlossende telefoontje dat er iets gevonden was waar wat aan gedaan kan worden: uit de urinekweek kwam dat Shabanou een nierbekkenontsteking heeft. Daarvoor moet ze vijf weken lang antibiotica krijgen. Ze krijgt Kesium – dit middel heeft ooit bij Bashiir een ontsteking in zijn bekje en het maagprobleem van Orchid onder controle gekregen. We zijn dan ook vol goede moed!

15 juni
De brave Shabanou is een hele brave pillenslikster. Ik stop alles in een lege capsule en tweemaal daags slikt ze dit door. En het eten gaat helemaal niet slecht maar dit is niet alleen dankzij de medicatie. Omdat Shabanou al een keer goed had gegeten toen ze alleen nog maar een vochtinfuus had gekregen, geef ik haar dit nu ook. Het mag tweemaal daags maar zo’n ernstig nierpatiëntje is ze helemaal niet. Ik ga nu voor eenmaal daags om de dag ca. 50 ml. Ik vond het doodeng om de naald onder haar huid te steken en had daarom ook extra dunne meegevraagd voor het geval ik het met de dikke niet zou durven. Maar het is me gelukt met de dikke. Het ging wel een paar keer fout, dus vocht over de tafel, maar de lieve Shabanou bleef ontzettend lief en geduldig liggen. Ooit heb ik van iemand geleerd dat de meeste katten gaan liggen wanneer je ze over hun buikje aait – dat werkt echt!

Vanmorgen lag Shabanou op de bank en ik liep moed te verzamelen voor de ‘prikactie’. Ook viel mijn oog op haar ogen: die lijken we nu veel vlekkeriger dan eerder. Volgens mij pikte ze mijn stress op en ze lag met een zwiepende staart op de bank. Maar het vochtinfuus even later verliep prima. Shabanou is dan wel al zeventien maar mijn gevoel zegt dat ze nu iets doormaakt waar ze van kan genezen. Dat zou geweldig zijn. Dan beleef je deze tijd zo anders dan dat je een dier dat aan het einde van zijn leven is nog met alles wat maar mogelijk is, zo lang mogelijk kwaliteit van leven probeert te geven.

Zo af en toe vond ik wat ontlasting zoals het er bij onze dieren niet uit hoort te zien. Katten die vooral vlees eten, hebben compact stevige en niet stinkende drolletjes. Ik had geen idee wie er last van zijn darmpjes had. Jongere dieren zijn vaak wat kwetsbaarder met hun maagdarmstelsel maar ik kon niets verkeerd bij LeeLoo ontdekken en bij geen van de anderen. Bij een Somali die van slag is, zie je dat vaak wel aan de vacht maar iedereen ziet er netjes uit. Maar deze week betrapte ik Bashiir, opa Bashiir! Ik heb hem meteen op de Alfadiar gezet. Dat is een uitstekend middel om wat rust in de darmen te brengen. Het bindt de toxines waardoor een dier dat misselijk is van de ontregeling zich ook snel prettiger voelt. Maar daarvoor lijkt Bashiir dit niet nodig te hebben. Zijn gedrag was en is zoals het hoort. Vanmorgen lag hij eerst met kleindochter Sheralyn in het zonnetje op de vensterbank voor te tutten en wat later deed hij het dunnetjes over met zijn andere kleindochter LeeLoo.

Aan zijn vacht was dus niets te zien. Hij heeft zelfs zo’n makkelijke vacht dat hij zelden een kambeurt nodig heeft. Wel viel me op dat hij wat vaker vieze ooghoekjes had maar het lijkt me dat je daar geen conclusies aan kunt verbinden.

Het afgelopen weekend waren we, nou ja, we, Huibert brengt en haar me :-), op een show. Lekker dichtbij, in Uitgeest. Ik zag er enorm tegenop want we zaten wel met een slecht etende Shabanou thuis. Als het ook niet zo dichtbij was geweest, had ik niet gegaan. Nu kon Huibert haar af en toe stimuleren om iets te eten.
Ons huidige showtrio deed het fantastisch. Lovende woorden, keurrapporten én successen: alle drie genomineerd! Bij Mundikat is de gang van zaken tijdens de Best-in-Show anders dan bij Felikat en tijdens de BIS voor Sher had ik even geen idee hoe het was afgelopen. Ik dacht dat ze Best-in-Show was maar ze kreeg niets. De steward bracht haar terug en zette haar in een kooitje… Ik zou het wel verkeerd begrepen hebben, dacht ik Mijn Sher hoort niet ‘eenzaam en alleen’ in een kooitje dus ik haalde haar eruit. Dat was dus een foutje en opeens waren zij dus de BIS-castraatpoes kwijt voor de verkiezing voor een Best in categorie 🙂 Ik was met Sher in de buurt gebleven dus alles is toch nog goed gekomen.
Ook bij deze show was een van de prijzen dat je met de genomineerde en de BIS-dieren op de foto mocht. Dat hebben we dus gedaan. Ik heb net nog op de Facebookpagina van Mundikat gekeken maar de foto’s zijn er nog niet.
Ik was tijdens deze show in een beduidend betere conditie dan tijdens de vorige een maand geleden. Toen kon ik echt de energie niet meer om naar de BIS van Sheralyn te gaan kijken.

Op een gegeven moment moest ik met de katten op hetzelfde moment bij verschillende keurmeesters zijn. Zo heb je urenlang niets te doen en zo moet je hollen. Gelukkig sprong Andrea bij. Op de laatste foto is duidelijk te zien wat een persoonlijkheid Sher is: haar houding, zelfbewust, staart omhoog. Echt Sher optima forma! Ik zag op de Facebookpagina van Mundikat dat de foto’s van de eerste dag er al zijn. Misschien zijn die van ons er morgen?…

17 juni
Morgen dus misschien de NOM- en BIS-foto’s maar vandaag hebben we al meer dan genoeg goed nieuws.
– Shabanou eet nu behoorlijk goed en dat zonder de Cerenia tegen evt. misselijkheid. Mogelijk helpt het ‘doorspoelen’ door de vochtinfusen die ik haar om de dag geef hiertegen doordat ze nu de eventuele afvalstoffen beter kwijtraakt. Shab moet alleen niet met haar staart zwiepen op het moment dat de naald nog in haar lijfje zit want toen werd er een bloedvaatje geraakt en met al dat vocht leek het wel een bloedbad. Een volgende keer moet ik er beter op letten dat de naald niet kan bewegen.
– Ria mag naar huis! Ons schoonzusje heeft ernstige gezondheidsproblemen en vorige week waren de artsen heel negatief; ze zou niet meer naar huis kunnen. Deze informatie hadden ze net gekregen toen wij op bezoek kwamen. Zo verdrietig. Ria zei ook dat ze zo graag weer haar Umione wilde zien. En nu kan het weer – morgen!
– Ook goed nieuws over Richards Florio. Zijn eetlust gaat vooruit. HIj zit al maanden in de problemen. Maar heel vaag. Hij krijgt nu een cortisonenkuur. Waar Polly vorig najaar al na een dag opknappende heen ging, doet Florio er veel langer over. De behandelende artsen zeiden ook dat dit niet ongewoon is bij een chronische kwaal.
– De veelbesproken Natuurherstelwet waar Nederland niet meer voor wilde stemmen, is er in afgezwakte vorm, toch doorgekomen bij de stemming in het Europees Parlement. Omdat de afgevaardigde van Oostenrijk zich niet aan de afspraak gehouden zou hebben, wordt er nu geprotesteerd. Ik ben heel benieuwd hoe dit gaat aflopen en of ons postzegellandje met z’n gigantische overproductie weer ontheffing krijgt zodat alle regels op bijv. stikstofgebied overtreden blijven worden.
– En nog een zorg vlak voor bedtijd: Polly heeft weer pijnklachten. Vanmorgen heeft ze er een half tabletje tegen gehad en voor de nacht hoopte ik dat ze zonder zou kunnen. Dus niet, de arme meid. Ik ga haar dit nu geven, met wat lekkers natuurlijk.

19 juni
Eergisteren dacht ik het probleem van Polly had gevonden; er zat een kluwentje distels bij haar teentje van haar linkervoorpoot. Ik heb dat er zo goed mogelijk uitgekamd en weggeknipt. Toch was ik niet tevreden dus de volgende dag gaf ik haar toch de pijnmedicatie van de dierenarts. Vanmorgen leek eerst alles oké maar wat later kreeg ze onrustig gedrag wat op pijn zou kunnen duiden. Even later schrok ik van het gewicht van Shabanou na haar vochtinfuus. Ik had haar gewogen met de nieuwe weegschaal en ze was echt in korte tijd zo’n 500 gram aangekomen. Dat is doodeng. Zou ze vocht vasthouden? De oorzaak is dan of hartfalen of nierfalen. Gelukkig konden we heel snel bij de dierenarts terecht. Bij Polly was niets te vinden en Shabanou bleek maar 100 gram aangekomen te zijn. Eerst dacht ik dat ik een rekenfout had gemaakt maar mijn aantekeningen gaven aan dat ik de weegschaal verkeerd had afgelezen/geïnterpreteerd (het is nogal een speciale). Wat een opluchting.
Ook werd het (on-)geduldig wachten op de NOM- en BIS-foto’s van de show in Uitgeest beloond. Zelfs Richards Boudica, dochter van Sheralyn en Gio stond tussen de foto’s van de zaterdag. Wat heeft ze een prachtig gezichtje! De derde foto is van haar moeder Sheralyn.

Sher en Bodiir mochten ook poseren. Sher zelfs drie keer (altijd baas, boven baas) maar de foto van Bodiir schittert door afwezigheid. Ik kan me voorstellen dat de fotograaf met al die Somali’s die in de prijzen vielen het spoor bijster raakte. Maar die foto is extra, extra belangrijk want dit was voor Bodiir echt de allereerste keer dat hij genomineerd werd.

De geweldige Sher mocht dus drie keer poseren! Een keer als castraatpoes, een keer als veteraanpoes en omdat ze de BIS van de castraatpoezen won, mocht ze nog een keer. Het was wel een klus om haar naar de fotograaf te laten kijken. Ze is acht jaar, thuis best wel speels maar van de speeltjes op de show voor de foto’s weet ze vast dat ze die toch niet te pakken kan krijgen.

Omdat er wat mis is gegaan met de NOM-foto van vriendje Bodiir, zet ik hier twee fotootjes van vanmiddag. De kleine balletjes blijven een hit bij hem en hij apporteert ze heel vaak. De schat hielp me om op temperatuur te komen. Niet dat het in huis zo koud is maar omdat ik natuurlijk weer eens ziek ben en door de koorts zit te rillen. Zelfs LeeLoo heeft erg lang bij me gelegen. Samen met haar apporteeerspeeltje, een gazen kokertje. Net toen ik daar een foto van zou maken, hield ze het schootliggen voor gezien.
Van LeeLoo staat er nu een wat ouder fotootje. De laatste drie zijn van Shabanou. Ondanks dat ze zo ziek is/was, neemt ze in gewicht toe. Ze eet voldoende maar haar eetlust is nog niet ideaal. Op advies van de dierenarts stop ik nu met de vochtinfusen. De dierenarts zei het niet maar ik houd het niet voor onmogelijk dat de fikse antibioticakuur bij Shabanou werkt als een groeibevorderaar. En Shabanou heeft al een gevalletje overgewicht. Juist die dieren móeten blijven eten omdat zij nog sneller leververvetting kunnen oplopen.


Deze blog is nog in opbouw en ik hoop dan ook duidelijk te maken waar de titel Natuurlijk gekozen is. En ik moet het ook nog hebben over de successen die Bodiir, Sher, ze heet nu SuperSher, en Sheralyn op de show in Uitgeest hebben behaald.

Door de site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten