Wiesje

SILFESCIAN WIESJE WINDEKIND

Vader: Arun El Khamsa
Moeder: Silfescian Tinka Tinker Bell
Sorrelzilveren Somalipoes SOM os
Geboortedatum: 26 oktober 2019
(NL)FE LO 19.SOM.005.3
Chipnummer: 528210006108772
Specialiteiten:
* Wiesje heeft hetzelfde ontzettend charmante stemmetje als haar grootmoeder Elfie.
* Ze heeft opvallende eetgewoontes. Toen ik een pilletje ooit voor Shabanou klaarlegde, at zij dat in een onbewaakt ogenblik op.
Ze neemt graag een hap van het vlees voor ons hondje en oude restjes eet ze ook met smaak op maar alles waar een geur- en smaakstofje in zit zoals blikvoer en de opleuksmaakjes die ik vooral Orchid gebruik om haar aan het eten te houden, lust ze echt niet. De extra eetlust die ze kreeg tijdens het zogen van haar kittens heeft gemaakt dat zij weer van haar vooroordelen afstapte. Nu lust ze weer alles.

Wiesje is geboren als een Silfescian bij mijn webmaster Victor van Eck. Helaas ging het met Wiesje mis in het nest en omdat Victor ook naar zijn werk moest, kon zij niet iedere twee uur met een flesje gevoed worden. Maar daarom was ik ‘reserve’. Toen duidelijk werd dat haar probleem, zeer waarschijnlijk een geblokkeerde melkklier van mama Tinka, niet op te lossen was, hebben wij haar opgehaald en heb ik haar met de fles grootgebracht.
Met dat grootbrengen kreeg ik wel van alle kanten hulp: Sher en haar dochter Umione trokken veel met haar op. De toen nog erg jonge Umione was niet bij haar weg te slaan maar Sher hield onopvallend alles in de gaten en zodra Umione aan de wandel ging, nam zij de verzorging over zodat de kleine blote, door het tijdelijke maar grote conditieverlies was ze zelfs haar vachtje verloren, lekker warm bleef.

Umione week niet van Wiesjes zijde.

Wiesje is in goede pootjes.

Ondertussen groeiden haar zusjes Wiske en Avra voorspoedig bij Victor, mama Tinka en tante Nicky in Capelle a/d IJssel op.

Victor heeft deze pagina over het W-nestje gemaakt.

W-Nest (Tinka x Arun)

Victor met Wiesje.

Wiesje bij Huibert.

Gelukkig was het nog precorona en konden we nog normaal bij elkaar over de vloer komen.
Al gauw werd het duidelijk dat het kleine Wiesekind zo in ons hart zat dat ze een blijvertje was. Vooral Huibert en Wiesje zijn dik met elkaar.
Toen ze volwassen was geworden, ontstond er wat afstand naar mij toe. Dit was in de periode dat ze krols werd en Sher haar niet meer als kitten verzorgde én na het testwerk bij de dierenarts voor haar eerste nestje. Gelukkig keerde ze tijdens haar zwangerschap op haar schreden terug en komt ze af en toe weer bij me knuffelen zoals we van haar gewend waren. Het sabbelen aan mijn kleding doet ze niet meer. Dat vind ik eigenlijk wel zo prettig. Ze doet dit nog wel aan het kuifje van Simba het leeuwenkussen en aan Kika, het witte beertje op de bank.

Wiesje Windekind, ca. 10 maanden oud.

Wiesje op haar beurt moederend met het kitten Sheralyn.

Dozen blijven het favoriete speelgoed voor katten.

Toen Sheralyn en haar nestgenootjes van Shers tweede nestje, het X-nest, hier opgroeiden, is Wiesje een leuke grote speelse en zorgzame zus voor ze geweest. En nu is ze nog steeds een fantastisch leuk vriendinnetje voor het blijvertje Sheralyn.
Dit is de tag uit de tagwolk waar alle blogs met berichten en foto’s over Wiesje zijn te vinden.

17 januari 2021


Wiesjes zwangerschap verloopt voorspoedig. Ze is uit logeren geweest bij Kasper van cattery Metselaar. Vanaf dinsdag 15 december is ze gedekt en op deze pagina komen de laatste nieuwtjes hierover. Ze is uitgerekend rondom donderdag 18 februari.
Op de 20ste dag toonde ze al duidelijke kenmerken en vandaag is ze ongeveer op de helft van haar dracht. Haar buikje begint al een beetje zichtbaar te worden. Omdat ze al ‘zoekende’ is, ze zit steeds aan de verkeerde kant van de deuren en raakt dus herhaaldelijk in kasten opgesloten, hebben we de kraammand maar alvast ingericht. Ons hondje Polly zat er dus als eerste in…

26 februari
Wiesje heeft haar kittens gekregen! Ze is bevallen in de nacht van dinsdag op woensdag 17 februari van een drieling. Twee fawn poesjes en een blauwe kater. Of ze met of zonder zilver zijn, is nog niet duidelijk. Mooi zijn ze wel en ze groeien als kool. De komst van de eerste was voor Wiesje geen onverdeeld genoegen maar de andere twee kwamen na een flinke pauze heel gemakkelijk ter wereld. Ik heb de pagina van het Y-nest deze week bijgewerkt.
Wiesje is zo mooi nu. Ze is in een perfecte conditie, moedert uitstekend over haar kroost en haar zachte vacht is nu nog zachter.
Helaas is er wel wat misgegaan. Vanmorgen was ze met een aantal katten in de tuin van het prachtige weer aan het genieten toen er wat mis ging. Opeens stoof iedereen via de luikjes naar binnen. Maverick voorop, daarachter overgrootvader Bashiir, gevolgd door een furieuze Wiesje die in de keuken bovenop hem sprong en Sher kwam daar weer achteraan. Ik heb Wiesje van hem afgeplukt en een paar katten even in een transportmandje gezet. Omdat ik zelf gewond was geraakt, moest ik eerst langs de huisarts voor antibiotica en een tetanusprik. Daarna de meesten weer bij elkaar gelaten, met lekkere hapjes verwend maar Wiesje durf ik nu niet beneden te laten komen. Ik hoop zo dat ik dit weer goed krijg (en dat mijn linkerhand goed geneest!). Dit gedoe lijkt zo op de situatie met de lieve Elfie. Uiteindelijk hebben we haar moeten weggeven en met mijn rechterhand is het nooit meer echt goed gekomen. Maar Elfie is heel goed terechtgekomen; bij mijn vriendin Anna-Maria.

mei 2021
De kittens van Wiesje zijn al weer bijna elf weken oud. Het is echt Genieten (met een hoofdletter). Ze eten, spelen, groeien, knuffelen, luisteren alle drie zoals ik het graag zie. Wiesje is een uitstekend moedertje en kiest vaak een plekje om vandaar uit haar kroost in de gaten te houden.

Ik realiseerde me dat ik hier niet meer geschreven heb over haar relatie met mij. We waren altijd dikke mik. Extra dikke mik zelfs omdat ik haar met de fles heb grootgebracht.  Aan het einde van de zwangerschap werd ze weer de oude vertrouwde KnuffelWies naar mij toe, kroop ze ook weer in mijn armen en heeft ze nooit meer naar me geblazen. Daar ben ik zo blij mee.

Ik zou me nl. goed kunnen voorstellen dat ze niet blij met me is wanneer zij weer naar boven moet. Door het conflict in de groep kan Wiesje nu eenmaal niet zo vaak in de huiskamer zijn als ik en zij zou wensen maar de lieverd én haar gehoorzame kittens lopen iedere keer weer enthousiast met me mee of voor me uit wanneer ik een groepje moet ruilen voor het zo belangrijke huiselijke verkeer. Na het eerste conflict in de groep toen in de tuin is het nog een keer misgegaan. Ze viel zelfs haar vriendin Sheralyn aan… Reden om te besluiten om haar apart van de anderen te houden en na haar nestje te herplaatsen.

Af en toe smokkel ik een of twee kittens naar beneden – Wiesje moet dit niet zien want dan tekent ze protest aan – zodat die met tante Sheralyn kunnen spelen voor extra socialisering en huiselijk verkeer. Sheralyn mist haar vriendinnetje Wies behoorlijk. Het dollen met haar kittens is het helemaal voor haar. Wiesje is meestal in de serieuze moederrol maar zo af en toe geeft ze ook toe aan haar speelbehoeftes.
Op de nestpagina van het Y-nest staat een diashow met wat foto’s van Wiesje. Ik heb ook een fotomapje op mijn Facebook gemaakt.
Inmiddels is me ook duidelijk wat de aanleiding was van het conflict van de pas bevallen Wiesje. De dag ervoor had Maverick gegromd. Dit was nooit eerder gebeurd en daarna gelukkig ook niet meer. Vermoedelijk had hij pijnklachten door de tumor die toen zijn darm al deels afsloot. Omdat zijn relatie met Sher kwetsbaar is, haalde ik hem direct weg bij haar en bracht ik hem boven. Dat was de fout want daar liep Wiesje die de grommende kat als een groot gevaar voor haar nest zag. Terecht. Alleen had zij geen idee wie dat gevaar was. Toen er de volgende dag even een alarmpje was omdat er buiten een vreemde kat in zicht was, escaleerde het dus.

De Kjoet had ernstige handicaps maar was onverwoestbaar positief en de beste vrienden met iedereen. Hier bij Finn. Finn heeft er inmiddels een vriendinnetje bij gekregen, druktemakertje Fozzie. 

Tresca met Nea en Cuty in 2007. Cuty leek bij de geboorte net zo normaal als de andere drie maar op de vierde dag ging er iets mis, kon ze niet meer bij haar moeder drinken en heb ik haar met de fles grootgebracht. Daarna kon ze wel normaal eten maar er bleek o.a. iets mis met haar achterpootjes.

Het is heel zuur voor ons dat we ons hartendiefje niet kunnen houden. Wiesje is zo’n lief dier! Maar ze gaat het heel goed krijgen. Zij gaat namelijk samen met haar dochtertje Yfke bij Monique en Matthijs wonen. Monique en Matthijs zijn de mensen die zich ooit met hart en ziel hebben ingezet voor de bijzondere Cuty.

Op 6 juli hebben we Wiesje met haar dochtertje Yfke naar hun nieuwe mensen in Houten gebracht. Zo’n dubbel gevoel. Blijdschap bij hun, heel fijn dat wij onze andere katten weer meer vrijheid en aandacht kunnen geven maar nu de bezorgdheid over Wiesje, of ze haar draai wel kan vinden etc. Yfke heeft het voordeel van de jeugd. Zij huppelt overal overheen al moet zij natuurlijk leren omgaan met de twee lieve honden. Dat die in dezelfde kleur zijn, helpt vast.
Wiesje is best onder de indruk maar gelukkig laat zij zich regelmatig door Yfke overhalen om samen te spelen.
Monique stuurt ons heel vaak updates en foto’s. Daar zijn we zo blij mee. Een paar van de foto’s en een videootje van het stel in hun buitenrennetje op het terras staan in de pagina van het Y-nest.

Hun grote klimboom was een ideale uitvalpositie al koos Wiesje er in het begin voor om onder de kast en de bank alles te bekijken. Vanuit de klimboom hebben ze een super uitzicht. In de huiskamer maar ook naar buiten. In de verte kunnen ze zelfs grote schepen langs zien varen.

Wiesje oefent haar hobby’s daar ook uit. Hier is het haar twee keer gelukt om ‘s nachts het ontbijt voor Polly dat in een bak op het aanrecht stond te ontdooien, door de kamer te slepen naar de muurmandjes toe om daar haar kittens ervan te laten eten. Bij haar nieuwe mensen bleek het brood niet veilig en heeft zij de honden ermee gevoerd 🙂

19 juli 2021

Wiesje nog wat zielig na de operatie.

Al weer wat opgeknapt en druk in de weer om de duiven te besluipen. Wellicht helpt haar camouflagepakje hierbij 🙂

Yfke bij haar grote hondenvriendin Fozzie.

Vorige week is Wiesje gecastreerd. Geen last meer van krolse buien, ze had de akoestiek van het trappenhuis ontdekt, en zo heeft ze de beste kansen op een lang en gezond leven.
Dochter Yfke moest wel even wennen aan haar moeder in haar hippe medpetpakje en werd door hondenvriendin Fozzie getroost.

Update ter gelegenheid van Wiesjes tweede verjaardag op 26 oktober 2021

Net zoals de meeste gecastreerde katten moet Wiesje ook haar eetgewoontes aanpassen. Dat doet ze vol verve! Ze is aan de komkommer en zelfs de bevroren Mexicaanse groentemix.

Mexicooo
Groentenmix van al mijn droohoomen
Hier bevroren, maar dat geeft helemaal niks
Want van deze groentenmix
mijn hart sneller kloppen
En ben ik niet meer te stoppen
Mexiiiicoooo

1 januari 2022
Er zijn niet alleen verhuisplannen bij Wiesjes mensen; ze heeft ook een nieuwe bijnaam gekregen: Wiesje KnuffelTruffel.

16 januari 2023
Ik ontdekte net dat het jaartal in het regeltje hierboven niet klopte. Er stond 2020 🙂 Dat kon niet kloppen. Toen was het Wiesekind nog echt een kind/kitten.
Die verhuisplannen zijn doorgegaan. In hectische tijden want door de oorlog in Oekraïne sloeg er van alles op hol, zoals de energieprijzen en de rente en dat was net na de aankoop van het nieuwe huis. Maar gelukkig is dat met het huis en de energieprijzen goed gekomen. Alleen die oorlog in Oekraïne is verschrikkelijk.
Daarbij vergeleken lijkt wat Wiesje overkomen is peanuts maar dat is het niet. Wiesje had een trauma opgelopen. Een trauma is altijd iets zorgwekkends. Je hebt niet veel fantasie nodig om je voor te stellen wat voor trauma’s de mensen en dieren in oorlogsgebieden oplopen. Bij mensen kan je die met gesprekken en EMDR-therapie behandelen. Bij dieren is dit zo anders. Wiesje was in de stress geschoten door een samenloop van nare ervaringen zoals erg veel lawaai door het boren in beton voor de aanleg van zonnepanelen en vechtende en krijsende buurtkatten. Toen ze zich mogelijk blesseerde of schrok door een val, er was een harde bons gehoord, projecteerde zij haar stress op haar lieve dochtertje Yfke. Dit speelde al in november. Monique en haar gezin hebben geen middel onbeproefd gelaten. Alleen geen kattentherapeut want sinds een kattenvriendin me vertelde dat zo’n therapeut haar vroeg om een filmpje van de vechtende katten te maken, ben ik het laatste restje vertrouwen in therapeuten die ik niet persoonlijk ken verloren.
Geleidelijk aan boekte Monique steeds meer vooruitgang maar het laatste zet in Wiesjes rug deed de zelfmedicatietherapie van de TTouch-therapeut Saskia Blok.

De behandeling
Saskia Blok heeft een verslag over de behandeling van Wiesje op haar Facebookpagina gezet maar dat bericht zakt natuurlijk in de loop van de tijd naar beneden. Daarom heb ik er kopietjes van gemaakt.
Normaal gesproken is deze website het best te bekijken vanaf een pc of tablet maar het vergroten van de teksten hieronder lukt mogelijk beter met een mobieltje. Herstel 🙂 Wanneer je deze pagina vergroot tot 125% is de tekst hieronder wel leesbaar.

Op de valeriaan reageerde Wiesje als een echte kat: heerlijk rollebollen. Verder was ze een voorbeeldig patiëntje. Nu maar hopen dat Wiesje geen terugvallen meer krijgt. Die ondermijnen de veiligheidsgevoelens zo van beide katjes.

Door de site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten