Ch. Polyfurs’ Bud Bodiir

Somalikater zwartzilver

Geboren op 20 juni 2021
Vader: Tingerling’s Victor, Somali zwartzilver
Moeder: Everlasting’s Joy Lemonade, sorrelzilver
(NL)FE LO 21.SOM.003.2
Chipnummer: 528210006537517
Zijn stamboom in de PawPeds database.

16 oktober 2021
We zijn zo blij voor onszelf en voor het ras dat we Bodiirtje als huisgenootje hebben gekregen. Zoals de kleine vriend bij ons binnen is gekomen, is zo ontroerend. Vanaf de eerste seconde gedroeg hij zich alsof het de normaalste zaak van de wereld was om na een reis de transportmand uit te stappen en meteen op onderzoek uit te gaan. Door zijn enorme mensgerichtheid voelde hij zich snel thuis en door zijn super onbevangen houding werd hij door de anderen ook heel snel geaccepteerd als huisgenootje.
Wij zeggen iedere dag wel tegen elkaar hoeveel wij van hem genieten. Zijn persoonlijkheid, zijn enthousiasme, zijn gewoontes, intelligentie en handigheid, alles is perfect. Hij is echt een heel mooi en erg lief en gezellig katervriendje. Alles doet hij goed; eten, luisteren, spelen, ontdekken, de omgang met de andere dieren en na een kleine strubbeling met het hondje Polly gaat dat ook goed. Dat er eens een vaas omver gaat, ligt ook niet aan hem maar aan de vaas. Vazen met een bredere voet staan steviger 🙂
En dan ook nog eens zijn afstamming, hij stamt van heel veel van onze dierbare dieren van weleer af. Dat we met hem weer wat van de overleden Jack en Maverick terug hebben gekregen, voelt heel goed.
Vandaag woont hij alweer twee weken bij ons en hij heeft het nu helemaal voor elkaar: hij mag bij de hoogzwangere Sheralyn in de kraammand en heeft ligt zelfs af en toe bij haar te sabbelen. 
Hieronder staan de foto’s van zijn ouders. Vader Victor en moeder Lemon.

Bij zijn ouders in de intro staan een aantal links naar hun afstamming. Helaas staat de inmiddels stokoude E.R.o.S database op instorten. De zoekfunctie werkt minder goed en sinds een paar jaar helaas kunnen er geen nieuwe dieren meer aangemeld worden. Er staan gelukkig al veel Abessijnen en Somali’s in de database van PawPeds maar de jongere dieren staan daar nog niet in.
Oom Kumba van de moederskant van Bodiir staat er al wel in. Ook een zus van zijn Noorse papa Victor, tante Vendy dus, staat erin. Ik moest eerst even wennen aan het omgaan met deze database van PawPeds maar dat gaat nu goed. Extra leuk is dat een verre voorouder van vader Victor, Silfescian Jovanka Dorya die in de Oberoncattery in Zwitserland woonde, erin staat. Evenals haar vader, Bodiirs andere Noorse voorouder, onze dierbare Sigismund en zijn zonen onze Moni en Florimond (later Anna’s) van weleer. Ik heb degene die de gegevens van ons ras daar invoert, beloofd dat ik in mijn stambomenverzameling duik en haar de gedigitaliseerde stambomen ga opsturen. 
In de rubriek ‘In de loop der jaren’ is van veel voorouders informatie zoals foto’s en verhalen te vinden.

Op deze foto’s staat onze Noorse importkater Sigismund uit 1984 met zijn twee zonen Florimond en Moni.

Dat de zwangere Sheralyn Bodiir had geadopteerd en hem zelfs zoogde, was wel een punt van zorg. Geen idee of dat gevolgen voor haar nestje zou hebben. Gelukkig verliep het afwennen volkomen natuurlijk. Al haar aandacht ging na de bevalling uit naar haar eigen kroost en Bodiir had het gezellig met alle andere dieren. Zelfs de oudere dames Orchid van vijftien en Shabanou van veertien, vinden het prima wanneer hij bij ze in een mandje kruipt.

Op de foto’s: samen met hoogbejaarde Orchid, de hoogzwangere Sheralyn, de eveneens dame op leeftijd Shabanou (zijn eigen grootmoeder in de vierde generatie), gezellig met Sher, de aanstaande moeder van zijn eerste kind. Bodiir heeft vrij lang de boevenplukjes achter zijn oren gehouden.

Bulldozer Hank
Ik ga graag verder met de lofzang op vriendje Bodiir. Hij grossiert in bijnamen en hij luistert naar allemaal. Ongelooflijk. Hij komt ook niet gewoon – hij komt altijd aanrennen! Net als zijn nichtje Wiesje trouwens. Een van zijn bijnamen is Bulldozer Hank. Zijn eetlust is indrukwekkend goed. Hij heeft van huis uit de goede gewoontes meegekregen, vooral vlees! maar hij lust verder van alles. Van brokjes tot de opgeleukte restjes van Orchid. Het enige dat nog wat aandacht nodig heeft, is het afknagen van de grotere stukken vlees en gedroogde kip. Wanneer iets voor hem te groot is, bestempelt hij het tot speelgoed en dan komt er een hondje langs… Eerdaags wil ik zien hoe hij zich redt met een hele rauwe kippennek. Dan zorg ik er wel voor dat Polly niet in de buurt is.
Bodiir komt vaak even buurten bij Sheralyn en haar kittens maar gelukkig maakte hij nog geen aanstalten om bij haar met de kleintjes in de kraammand te stappen. Daar zijn ze nog veel te kwetsbaar voor. Gisteravond toen ze voor het eerst even met mand en al op de bank waren, deed hij dat wel. Hondje Polly gaf een van de kittens meteen even een schone broek. Teken van acceptatie.

20 juni 2022
Onze vriend is jarig! En hij niet alleen: zijn grote vriend Bashiir ook. Hij is één jaar geworden en Bashiir acht.
Ik kwam net op deze pagina omdat ik gezien had dat zijn stamboom nu in PawPeds staat en omdat het nu net na twaalven is, is het ook nog eens de twintigste.

Bodiir en Bashiir zijn erg op elkaar gesteld. Echt vrienden. Maar Bodiir is ook heel erg blij met de nieuwe kittens in huis. Het duurde wel even totdat Sheralyn zijn aanwezigheid weer toestond want het leek er de laatste maanden op dat zij hem als haar toenmalig pleegkind had verstoten. Het is ook niet ongebruikelijk dat moederpoezen hun zonen verstoten. Dit is iets natuurlijks om inteelt te voorkomen. Sheralyn is nu aan de Suprelorin waardoor zij zich als een castraat gaat voelen en mogelijk is haar aversie daardoor nu afgenomen. Bodiir is er maar wat blij mee dat hij weer in haar buurt mag komen alleen het ouderwets woest stoeien, valt bij haar nog niet in goede aarde.
Wanneer een kater bij ons dekkater mag gaan worden, zetten wij hem niet apart in een katerverblijf o.i.d. We hebben wel een kattenkamer met dakterras maar die is voor algemeen gebruik. Wij vinden het belangrijk voor het welzijn van de kater dat hij een normaal huisdierenleven kan leiden. Dit vergt gezien de hormoontjes met bijbehorend gedrag best wel wat inventiviteit, alertheid om ongewenste dekkingen te voorkomen en vooral wanneer er gesproeid wordt heel wat sop- en boenwerk. Een paar maanden geleden heeft Bodiir al wat proef gelopen met een broekje aan. Die broekjes gebruiken we niet als preventie voor een ongewenste dekking al zou dat in voorkomende gevallen ook nog kunnen om de week dat een poes krols is een beetje gezellig door te komen. Echte ongewenste dekkingen zijn hier in de kattengroep niet mogelijk. De oudere poezen zijn gecastreerd en mocht er ooit een dochter van hem hier komen te wonen dan wordt hij tijdig gecastreerd.

Op het fotootje in het midden van de rechterbaan zie je het ‘familieleven’. Sheralyn en Bodiir de eerste avond samen op de bank, het blauwe poesje Boudica ligt bij Sheralyn en de andere kittens in het mandje op de grond bij Polly in het luikje van hun rennetje.

In de blog van juni 2022 staat informatie over de testen van Bodiir. Hij is al geslaagd voor de belangrijkste testen: de knietest (PL), de FELV&FIV en hij heeft bloedgroep A. Eerdaags gaan we zijn DNA-testen doen maar omdat er al generaties voorouders van hem hierop getest zijn en negatief waren voor de belangrijkste kwalen is dit voor hem alleen maar routine.

25 juli
Alle aandacht gaat hier in huis uit naar de kittens van Sheralyn maar daarover treurt Bodiir niet. Hij vindt die kleintjes geweldig. Ze hebben een leuke grote ‘broer’ aan hem. Maar zijn specialiteit blijft gezellig aanschuiven bij de anderen. Als Polly getrimd moet worden, is hij niet bij haar weg te branden. Ik was het eigenlijk alweer vergeten maar ik vond deze foto. Precies dezelfde situatie als vorige week toen alle krullen van Polly eraf moesten vanwege de temperatuurstijging. Bodiir is in maart samen met Sher mee geweest naar de show. Hij deed het heel goed. Voor de volgende show gaat hij samen met Sheralyn.

Zo’n twee maanden geleden was het even spannend voor ons vriendje. Sher was heel kort heel licht krols maar dat pikte hij wel op. Hij werd toen best wel onrustig en mauwerig. Gelukkig was dit leed met een paar dagen weer geleden. Onlangs werd Sher opnieuw krols en nu echt en we hadden het geluk dat wij het eerder merkten dan hij. Bodiir leeft als a.s. dekkater dus niet in eenzame opsluiting maar gewoon net als de anderen als huisdier. Wij willen t.z.t. dolgraag een nestje van hem en Sher maar voor de genenspreiding in het ras is het beter dat Sher nu eerst een nestje van een wildkleur kater krijgt die nog geen kleinkinderen heeft.

We vonden bij toeval een keer een puzzel op internet van een zilver Somali die zijn broer had kunnen zijn.

Honderd dagen later was Polly weer aan de beurt om getrimd te worden en leefde Bodiir zich weer helemaal uit. Vroeger was het vooral Orchid die er dan bij kwam. Zij deed dat vooral voor de morele support voor Polly, Bodiir doet het voor de gezelligheid.
De foto van Bodiir op de regenton is gemaakt door Jan van Essen die Bodiirs grootmoeder Izzy als herplaatser vanuit Hongarije helaas maar heel kort heeft mogen hebben. Hij heeft veel van haar gehouden maar zij hadden de grote pech dat de lieve Izzy in heel korte tijd totaal haar gezondheid verloor.
Afgelopen weekend hadden we hier een heuse fotoshoot voor de kittens maar Bodiir en Bashiir stalen de show door zich als volleerde fotomodellen in de fotostudio neer te vlijen. Het geven van het goede voorbeeld hielp alleen niet zo. De kittens hadden het veel te druk met klimmen en klauteren en omlaag roetsjen op de doek voor de achtergrond.

Mei 2023
Bodiir is inmiddels een echte volwassen kater met alle bijbehorende eigenschappen van dien. En hij is zelfs al vader geworden ook. Zijn zoontje bij Sher is echt geweldig. Een hele mooie zilver én ook met een verrukkelijke persoonlijkheid. Helaas is het maar ééntje. Dit kwam zeer waarschijnlijk door zijn onervarenheid op dekgebied. Hij vond het gebeuren zodanig eng dat hij pas de volgende dag weer voldoende moed had verzameld voor de volgende poging. Daarna hadden ze de smaak te pakken en werd het bijna lopende bandwerk. Helaas mochten deze dekkingen niet meer baten want meestal sluit de baarmoedermond zich 24 uur na de eerste dekking. We hopen zo dat Sher en Bodiir een herkansing krijgen want dit is een perfecte combinatie.

7 november 2023
Op 11 oktober werd vriendje Bodiir opnieuw vader en nu heel royaal: Sher beviel van vijf van zijn kittens. En ze waren allemaal nog zilver ook. Ik had nooit stilgestaan bij de mogelijkheid dat Bodiir fokzuiver zilver kon zijn. Na zes zilveren nakomelingen mogen we dat wel voor waarheid aannemen al blijft niets onmogelijk. Tot ons grote geluk zitten er ook twee sorrelzilveren poesjes in dit nest. Daar hoopten wij zo op. Alleen moeten we nu dus kiezen en beide poesjes zijn ook nog eens heel erg mooi, nu al opvallend mensgericht en heel erg schattig…

Mama Sher en papa Bodiir onderzoeken het nieuwe onderkomen van hun grut.

Door de site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten