Stress

Een mens blijft leren. De les deze keer was dat Sheralyn heus wel met haar kittens in een rennetje wil maar dat dat rennetje gewoon in de voorkamer moet staan. Met het puppyrennetje dat we vanaf de derde levensweek gebruiken kan dat ook wel. Met de grote ren kan dat echter niet. Dan wordt het hier te vol. Sheralyns eerste kittens ‘woonden’ op deze leeftijd al op de bank en ik hield mijn hart vast. Nu gaat het superrelaxt. We zien wel hoe lang we ze hierin kunnen houden. Hun ontwikkeling gaat enorm snel en omdat die allemaal poesjes zijn zal het niet lang duren tot ze uit dit rennetje kunnen klauteren. Het is ook een puppyrennetje. Kittens gebruiken hun nageltjes en zijn er zo uit terwijl puppy’s er nog veel langer braaf in kunnen blijven zitten.

Famous Bodiir?
Ooit hadden een kater die Famous Fonzie heette en het begrip famous al heel jong perfect invulde: iedereen kende hem!
Nu lijkt Bodiir al beroemd. Huibert kwam hem tegen op een computerpuzzeltje. De foto lijkt zo goed dat deze kater wel familie van hem moet zijn. En dat kan ook heel goed.
Maar eerst het goede nieuws over ons vriendje: We willen graag dat hij eenmaal echt volwassen zijn genen doorgeeft voor de instandhouding van de ZilverSomali maar daarvoor moet hij wel aan bepaalde eisen voldoen. Bijna alle genetische problemen zijn bij ons ras onder controle. De met DNA op te sporen erfelijke kwalen vererven in ons ras recessief. Dat betekent dat zelfs al heeft een dier zo’n beschadigd gennetje dat zijn of haar gezondheid daar nooit schade van kan gaan ondervinden. Het enige wat fokkers horen te doen is het voorkomen dat een drager van zo’n gen kans krijgt om een nest te maken of te krijgen met/van een dier dat ook drager is. Bodiirs DNA-test moet nog gebeuren maar aangezien zijn familie al generaties lang hierop gecontroleerd is, zijn er geen echte verrassingen te verwachten. Wat altijd wel iets is om dankbaar voor te zijn is een gunstige beoordeling van de knie-gewrichten. Dit vererft namelijk poly-genetisch. We zijn dan ook blij dat een expert op dit gebied zijn knieën goed heeft verklaard. En niet gewoon goed – écht heel goed! Evenals zijn gebitje. Hij liet het me zien: inderdaad een pracht. En Bodiir is helemaal een pracht. Hij gedroeg zich tijdens al dat gefrunnik aan hem keurig. We zijn zo trots op hem!
Omdat de afspraak voor deze onderzoeken zoveel eerder plaats kon vinden dan ik had verwacht, had ik ook amper de tijd gehad om me zorgen te maken over een eventuele ongunstige uitslag. Dat scheelde weer een boel stress.

De foto’s: Bodiir op de rugleuning van de bruine stoel toen hij net bij ons was. Foto twee: Bodiir bijna 1 jaar oud op dezelfde plek. Foto drie: De Bodiir look-a-like op de puzzel en de laatste twee foto’s zijn gemaakt door Jan.

7 juni
Vanmorgen had ik een stressgeval in optima forma. Na mijn eerste gang, de kittens van Sheralyn knuffelen, viel me op dat Sher ontbrak… Dat is ongebruikelijk dus ik ging haar zoeken. Nou, dat viel tegen. Ze was nergens te vinden. Als zij een kiertje in het net van het dakterras heeft gevonden, gaat ze daar uiteraard doorheen maar haar aanhankelijkheid is groter dan haar vrijheidsdrang dus ze is eigenlijk altijd op zicht. Deze keer niet en ook niet na een kwartier zoeken en roepen. Er zat niets anders op dan om haar acuut bij Amivedi aan te melden. Toen dat gedaan was, ging ik weer naar boven om weer vanaf het dakterras te kijken of Sher in zicht was en daarna zou ik de buren die niet op vakantie zijn (het is niet voor niets zo druk op Schiphol) in gaan schakelen. Tot mijn grote vreugde werd ik bij de overloopdeuren opgewacht door Sher herself! Wat een opluchting. Het deurtje van de ombouw van het bed stond open dus ik snapte meteen wat er was gebeurd. Ons bed heeft allemaal laden en eentje ervan stond op een kier open en die had ik zonder nadenken dicht geschoven. Als me dit weer overkomt, moet ik direct de grote kattensnoepjespot pakken. Als ze dan wel ergens in huis is, meldt ze zich wel. Sher is geen miauwster maar dan kan ik gerommel vanuit een kast o.i.d. horen.
De opluchting was deze keer extra groot want we maken ons enorm zorgen over de kattenleukemiebesmetting bij kattenvrienden even verderop. Hun besmette katje (adoptiediertje uit Zuid-Europa) hebben ze vorige week moeten laten inslapen. Wij waren van plan om Sher te laten vaccineren tegen deze gevaarlijke ziekte maar we hebben dit nog niet gedaan. Enerzijds omdat de kliniek dit eerst moet bestellen en anderzijds omdat de dierenarts waar we dus al met Sher waren uitgelegd heeft dat de hulpstof van dit vaccin een behoorlijk groot risico geeft om kanker bij het dier te veroorzaken. Dit risico bestaat ook bij de vaccins tegen hondsdolheid waar we onze showdieren al decennia mee laten inenten (en wat altijd goed is gegaan) Wat ik niet wist is dat het risico bij het vaccin tegen kattenleukemie een groter risico heeft. Echt informatie om wakker van te liggen. Ik controleer dus nu nog vaker of er niet een kabelbindertje of rijgtouwtje op het dakterras los zit. Het kattennet zelf is zoveel sterker dan de verbindingsmaterialen.


Uit het nieuws:

Hongersnood
De oorlog in Oekraïne duurt nu al meer dan 100 dagen. Naast deportatie van heel veel Oekraïners naar Rusland lijkt het er zelfs op dat Poetin door het graan, gerst en mais niet te laten exporteren een wereldwijde hongersnood wil creëren.

Vuurwerkshows
Er komt helaas geen verbod op consumentenvuurwerk. GroenLinks en de Partij voor de Dieren hadden zich hiervoor ingespannen. In een Kamerdebat bleken de meeste partijen praktische of principiële bezwaren te hebben… Bij praktisch kan ik me wel wat voorstellen. Vuurwerkshows organiseren is niet mogelijk dankzij het (kleine) deel van onze bevolking dat meent het recht te hebben om alles te verzieken, van demonstraties, dodenherdenkingen, voetbalfeesten tot mogelijk ook vuurwerkshows. Beschermende kleding aan, zwaar vuurwerk en ploertendoders etc. mee en dan stellen door middel van gemanipuleerde videootjes dat de politie de rellen heeft uitgelokt. Maar ik kan me niet voorstellen hoe je principiële bezwaren kunt hebben tegen het voorkomen van alle vuurwerkexcessen en -slachtoffers.

Bucketlist
Wij hebben al meerdere keren enorm genoten van een opera. Het heeft tegenwoordig onze voorkeur om die vanuit een comfortabele stoel in de bioscoop. Wij hebben geen bucketlist maar wat we afgelopen weekend hebben meegemaakt was een hele prestatie. Het begon al goed; de zaalindeling was veranderd maar dat bleek ten goede. In plaats van negen rijen waren er nog maar zes én alle stoelen bleken vervangen door relaxstoelen. Ook al zat je al helemaal in de relax dan was er nog zoveel ruimte over dat laatkomers heel makkelijk langs konden lopen. Alleen de opera… Het was Hamlet, het Shakespearedrama van ‘To be or not to be’. Dit was een bewerking van Brett Dean.
Om eerlijk te zijn rolde ik van de ene verbazing in de andere. Ik ben absoluut geen kenner maar dit was gewoon visueel (alle gezichten waren wit geschminkt) en auditief allemaal ronduit lelijk. Maar we gaven het niet op al deden anderen dit wel. De tweede helft was minder erg. Het hielp ook wel dat het nu ondertiteld werd. Maar die stoelen zijn een feestje. Hun stoelen waren dit al maar het bleek nog beter te kunnen. We zwemmen in de bioscopen in onze regio dus ik begrijp dat Pathé zich wil onderscheiden. Gelukt dus. Nu hoop ik dat onze Stadsschouwburg iets bedenkt om de kwaliteit van zitten daar te verbeteren. Die zit is vergelijkbaar met de plastic stoeltjes met te krappe beenruimte op de tribunes van het Olympisch stadion; absurd krap en voor langere mensen dan wij echt onmogelijk.

Dierenarts
Deze blog begon al met het goede nieuws over de testuitslagen van Bodiir en Sher bij de dierenkliniek Kenaupark.
Deze week hadden we de dierenarts weer nodig. Niet voor een ziektegeval maar voor Sheralyn. In 2009 ben ik al begonnen met het gebruik van Suprelorin voor onze poezen die nestjes mogen krijgen. Voor de gezondheid, zeker op de langere termijn van poezen is het belangrijk dat ze óf op tijd gecastreerd worden óf op tijd een nestje krijgen. Steeds maar krols laten worden is direct en indirect heel schadelijk voor hun welzijn en gezondheid. Het lijkt natuurlijk om ‘de natuur zijn gang te laten gaan’ maar dat is het niet. In de natuur wordt een krolse poes binnen de kortste keren gedekt en krijgt ze een nest. De poezenpil was eerder de enige mogelijkheid van fokkers om hun poezen kwaliteit van leven te kunnen geven en in conditie te houden maar ideaal is anders. Wanneer de hormoonspiegel niet ideaal is, kan er van alles mis gaan. Van ontregelingen/ontstekingen van de baarmoeder, zwangerschapsproblemen, keizersnede tot suikerziekte. Lees in de bijsluiter maar over de bijwerkingen. Probleem is alleen dat al die hormoonschommelingen door de krolsheden precies hetzelfde effect hebben.
Dat is dus de reden waarom wij er alles aan doen om te voorkomen dat een poes met onnodige hormoonschommelingen te maken krijgt. Wij kiezen er zelfs voor om de poes dat implantaatje te geven zodra ze krols wordt. Vaak wordt een poes al krols tijdens de zorg voor een nestje. Dan mág je niet eens de poezenpil geven (contra-indicatie). Soms lukt het ons al om de poes dit middel al op de eerste dag van de krolsheid te geven. Dat scheelt de poes weer een extra en onnodige krolsheid want dit is een bijwerking van dit middel. Alleen deze keer ging het niet zo vlot. Sheralyn koos de Pinksterdagen uit om krols te worden. Bij onze standaard dierenkliniek zijn de wachttijden tegenwoordig zodanig indrukwekkend lang dat ik al twee keer vanwege die wachttijd de afspraak heb geannuleerd en deze keer heb ik het niet eens geprobeerd: ik heb meteen een afspraak bij een andere zeer goede kliniek gemaakt. Ik had wel een dubbelboeking maar terwijl ik mijn afspraak had, deed Huibert de afspraak bij de dierenarts. Deze dierenarts kende Sheralyn zelfs al omdat deze kliniek veel kennis heeft op orthopedisch gebied en de kniegewrichten van onze fokdieren test. Ze vond haar geweldig én haar conditie ook! Het staafje is bij een spinnende Sheralyn geplaatst.

12 juni
Veilige kattenbakvulling
Sheralyn en haar kittens hebben niet over een gebrek aan aandacht te klagen. Gisteren hadden we een buurt-BBQ’tje en toen het wat frisser werd, hebben we de nababbel in de huiskamer voortgezet. Dat was voor niemand een straf. Vandaag hadden we een gezin op bezoek. Ik zag dat sommige dieren even moesten wennen aan kinderen over de vloer. Door corona hebben we amper kinderen op bezoek gehad. Voor Sheralyn was het helemaal een nieuwe ervaring. Ik ben zo trots op haar – ze deed het super. Bodiir behoeft nog wat meer training. Hij heeft het sowieso wat zwaar. Zijn hormonen zijn al aardig op gang gekomen en Sheralyn is krols dus ze kunnen alleen om de beurt in de huiskamer.
De kittens zijn vrijdag al weer vier weken oud geworden en ze wogen toen alle drie 500 gram. Straks ga ik ze weer even wegen want de stoere Boudica, het blauwe poesje, was wat van slag. Het begon met wat overgeefneigingen zonder resultaat maar uiteindelijk kwam er vieze ontlasting uit. Maar goed dat Sheralyn geen poging had ondernomen om dat op te ruimen. Die kwam vast door de Carnibest die ik ze vanaf vrijdag had gevoerd. Weliswaar mini-beetjes en ze hadden er eigenlijk geen van drieën zin in. Maar even pas op de plaats houden én kattenbakken geven voor het geval dat.
Ik ben blij dat we tegenwoordig overal bakken met een plantaardig product hebben (Benek, gemaakt van de kern van de maiskolf) dus dat is niet gevaarlijk voor kittens. Alles wat uitzet, klontvormend is en de silicakorrels is dat wel. Het scheelt me zoveel stress dat ik me geen zorgen hoef te maken dat ze een korreltje silica in hun buikje kunnen krijgen. Ook al staat zo’n bak in een andere kamer dan nog kan er een korreltje via een pootje of broek van een van de andere katten in hun leefgebied terechtkomen.

Ik had hier een van de schattige videootjes van Angela willen plaatsen maar met dit programma lukte het me – nog – niet. Herstel, het lijkt te gaan lukken. Hij doet het! In de hoofdrol is natuurlijk hun overgrootvader Bashiir! Voorheen kon je op Facebook een setje videootjes in een topic zetten. Maar dat was dus voorheen. Ze staan er wel maar onder elkaar. Het leuke toen was dat het net een ‘Harry Potter’-fotocollage met bewegende beelden was. Ze staan op mijn eigen Facebook en niet op de catterypagina. Die moet ik ook weer eens bijwerken… Maar eerst de nestpagina en het fotomapje op Facebook.

Het is fantastisch te zien hoe leuk overgrootvader Bashiir de kittens al probeert te verleiden tot spel.


13 juni
Avontuur
Vandaag was het een grote dag voor de kittens 🙂 We vierden hun eerste vermaanddag. Zooplus hielp een handje met een bestelling, waaronder een nieuw krabplankje, en met het uitbreiden van hun leefomgeving. Beneden hebben we een luikje van hun puppyrennetje opengeritst. Ze gingen meteen heel dapper de hele kamer door. Dat vonden wij een beetje teveel van het goede dus met wat onderdelen van de grote kittenbox hebben we nu een afscheiding gemaakt. Moeder en kinderen bleken heel gelukkig met al deze cadeautjes. Na hun avontuur hebben ze de rest van de dag liggen slapen en tutten. Boven wacht hun ook een verrassing: ze hebben daar nu ook een grotere ruimte. Ik ben heel benieuwd hoe mama Sheralyn hier over denkt.

Deze foto’s zijn van vandaag. Gisteren had Boudica een probleem met haar darmpjes. Dat kwam vast door de proefjes vlees die ik ze had gegeven sinds hun vierde levensweek. Daarna hebben ze geen andere voeding meer gekregen dan de moedermelk en alles lijkt weer helemaal goed.

17 juni
Hun vijfde levensweek
Wat gaat de tijd en hun ontwikkeling toch snel. Ze gaan alle drie al naar de bak. Soms moet ik er eentje even op zetten wanneer ik merk dat er eentje piepend rondloopt en blijkbaar vergeten is hoe het ook al weer moest.
Eten is nog niet echt aan ze besteed. Boudica is de uitzondering. Vorige week ging ze al enthousiast aan de slag maar dat kwam er toen niet volgens het boekje uit. Nu staat ze al gewoon tussen de volwassen katten mee te eten. Ik heb alleen nog geen drolletje van haar gevonden.
Ze gaan steeds beter naar me luisteren. Grote Poes heeft al een paar keer de show gestolen door als een speer naar me toe te dribbelen wanneer ik haar roep. Zo ontroerend!
Hun gewichten: dit doen ze ook heel goed. Alle drie rondom de 550 gram.
Omdat ze tegenwoordig steeds vaker en langer beneden zijn, heb ik de weegschaal en het schrift voor de aantekeningen ook maar naar beneden gehaald. Het puppyrennetje bleek niet meer nodig en is weer in de opslag. We hebben nog wel een afscheiding tussen de voor- en achterkamer maar die kan binnenkort ook wel weg. Sheralyn roept ze of haalt ze gewoon op wanneer ze ergens zijn wat ze niet goed vindt. Alles onder controle!


19 juni.


20 juni
Laatste nieuwtjes: Bodiirs stamboom staat nu in de database van PawPeds. Én hij is nu precies één jaar. Leuk verjaardagscadeautje!
In de volgende blog komt het laatste nieuws over onze dames op leeftijd Shabanou en Orchid. En uiteraard hoe het verder gaat met onze katten, de kittens en Polly én de Silfescians die bij anderen wonen. Er moet een streep onder deze blog om te voorkomen dat hij zo lang als een behangrol wordt 🙂

Bezoekers die deze pagina via hun mobiel bekijken, krijgen de rechterzijbalk met fotootjes etc. pas te zien door te blijven scrollen tot voorbij het gedeelte hieronder over het contact opnemen. De lay-out van deze website komt veel beter tot zijn recht op een tablet of pc.

Muntje
Sher toonde eergisteren de eerste tekenen van krols gedrag. Dus we hebben haar meteen apart gehouden van vriendje Bodiir. Die is inmiddels al tien maanden oud en we willen de kater niet op het spek binden én zijn
Jimmie, Jack en Bodiirtje
30 septemberHet najaar is aangebroken. De hele maand ging het nog goed met de temperatuur maar gisteren kon ik er niet meer onderuit: de cv moest aan. Zo jammer van het gas. Na de zonnepanelen
Alles telt!
Zaterdag 24 juli
'Dansen met Jansen'
Er valt niet aan te ontkomen: het vervelende onderwerp, corona ☹
Ik begin er maar meteen mee, dan hebben we dat maar gehad. De afgelopen maand was het dus schrikken.
Het nieuwe jaar

O jeetje, er is iets misgegaan na de laatste update van WordPress en wat al die informatie bovenaan betekent, is mij een raadsel. Ik kan me in het Engels redelijk redden maar dit en de info die
In het zicht van de haven
29 november 2020
De tijd vliegt; de kittens wonen nu al drie weken bij hun nieuwe mensen. We zijn heel blij met de goede berichten die we over ze ontvangen. De mensen van de twee broertjes Tigger
Hier wordt ook afgeteld
Donderdag 15 oktober werden ze elf weken oud en mochten ze weer op de weegschaal én poseren. Eerst de gewichten: Xera 1200 gram, Tigger 1350 gram, Sheralyn 1400 en Toulouse staat met 1525 gram
Op slot
Wat was er weer een schrik. Deze keer geen toestanden met de dieren als een dier kwijt, het ergste wat je kan overkomen, maar ´alleen maar´ een groot probleem met mijn website. In een poging om de beveiliging
Wiesje was weg
Ik ben dolgelukkig dat ik de titel van deze blog in de verleden tijd kan schrijven! Wat was het zaterdagavond een verschrikking. Om een uur of tien hoorde ik boven een vreemd geluid en ging ik direct op
Weer wat geleerd!
Oef, dat was schrikken. Ik was net zo trots op wat ik gisteravond voor elkaar had gekregen en toen ik op deze pagina in kladversie kwam om er mee verder te gaan, bleek hij helemaal leeg. Gelukkig was
Misverstand
Vorige week donderdagochtend, vlak voordat de dierenarts hier zou komen, ging er iets goed mis. Maverick sprintte de trap af en racete door het kattenluikje naar buiten maar helaas reageert onze hond Polly
Maar de foto's zijn wel gelukt!
Ons tuintje wordt er niet mooier op. We hebben noodgedwongen op meerdere plaatsen doorzichtig folie aan de tuinafzetting vastgemaakt op de plekken waar we hebben gezien dat Sher als een
De fotoshoot van Richard
Ik ben heel benieuwd of het me weer gaat lukken om in deze rubriek een berichtje te plaatsen. Het is mij namelijk een raadsel hoe het kan dat WordPress weet dat ik de nieuwsberichtjes in het Blognieuws
Mijn handen jeuken!
Ik had al zulke goede vorderingen gemaakt met mijn nieuwe website tot ik dacht te hebben ontdekt dat ik een pagina als een soort subpagina kon onderbrengen onder een trefwoord op de menubalk. Foutje!!
Flieft
Ik heb inmiddels de eerste schreden op het pad van het zelf bouwen van een website gezet. Best spannend. Jaren geleden had ik het ook al eens geprobeerd en toen liep ik vast bij de registratie voor de webhosting
Een juweel van een plan
Mijn computer of het programma waar deze website mee gemaakt wordt, maakt het heel spannend. Met mijn voorkeursbrowsers lukte het inloggen niet maar met Google Chroom wel dus ik hoop dat dit gaat
Een feest van herkenning
M'n vorige bericht over de betere verbindingen op het gebied van radio, tv, telefoon en internet was een tikje voorbarig maar gisteren hadden we een medewerker aan de telefoon die toch weer aardig
Supreme Premior Maverick
Als je een hele tijd niet schrijft, heb je dus veel in te halen. Wat is er allemaal gebeurd? Maverick en Bashiir hebben beiden een titel behaald. Maverick mag nu Supreme Premior voor zijn naam
Morgen is Izzy uitgerekend
Michel hoeft zijn pet niet op te eten want hij had gelijk; de kittens van Kitty Jewel zijn een wildkleur poesje en twee sorrel katertjes. Ze zijn verrukkelijk en ze ontwikkelen zich uitstekend.

Door de site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten