Andere aanpak

Ik ga proberen of het met een zekere regelmaat een stukje maken compleet met een fotootje of videootje in de rechterzijbalk me beter gaat bevallen. Zoals ik het de laatste tijd doe, een hele lange lap met foto’s over een hele in maand, bevalt me niet. Nu blijven er vaak nieuwtjes of leuke foto’s liggen. Ik werk het liefst actueel.
Ik heb ook tips van webmaster Victor gekregen om deze pagina’s wat meer geschikt te maken voor de bezoekers via de mobieltjes. Én ik zou consequent met de blok-editor moeten gaan werken… Ik weet het dat opzoeken en uploaden van een foto dan sneller gaat maar ik ben een beetje onzeker over de gevolgen voor de lay-out. Soms raakt de hele boel echt in de knoop en zie het dan maar weer eens goed te krijgen. Ook zag ik bij eerdere pogingen niet de mogelijkheid om er een uitgelichte foto boven te plaatsen. Ik ga het proberen. Dit hebben we maar alvast.

Polly was zo aardig om even bij de machine te poseren.

Vanmorgen was er geen sprake van uitslapen. De machines overal om ons heen gingen aan. Niet alleen in de straat maar ook bij de buren waar dakpannen op maat gesneden en houtwerk geschuurd werd. Ook belde de buurvrouw van even verderop met de vraag of Huibert haar hondje uit kon laten want zij kon, ze is slecht ter been, niet over de stapel stenen heen komen die toen voor haar deur lagen. Ik wilde mijn slaapkamer wel uit want de uitlaatgassen waren zo vies dat ik er uren misselijk van ben geweest. Maar alles voor het goede doel: er moeten nieuwe leidingen gelegd worden zodat we in de toekomst bijv. sneller internet gaan krijgen.
Tussentijds hoorde ik ook nog een gilletje van Polly. Daarmee krijg je me nog sneller beneden. Een tijdje geleden slaakte ze tot twee keer toe ook zo’n gilletje en toen bleek dat ze een luxatie van haar ene knietje had opgelopen met een sprong in de auto. Sinds die tijd mag ze niet meer de auto in en uit springen en tillen wij haar. En met succes. Tot vandaag was ze klachtenvrij. Dat ze nu toch weer even last had, kwam omdat ze door de opwinding van al die mannen, machines en lawaai maar op de bank was gesprongen en het daar op een wroeten had gezet. Ze had met de kussens en knuffels een lekkere puinhoop gemaakt. Haar favoriete stoelen blokkeren we altijd al zodra er geen toezicht is. Ik hoop niet dat ze er een gewoonte van gaat maken om op de bank te klauteren.

Kwijt
Heel verdrietig, onze achterburen hebben de hoop opgegeven om hun Moenk nog terug te vinden. De flyers zijn nu weggehaald. Ruim een maand geleden kwam hij niet meer thuis maar één of twee dagen later zag ik hem over de muur lopen. Hij is The new kid on the block waar Umione ooit mee sjanste. Hij is een blotch tabby en heeft hetzelfde patroon als twee andere buurtkatten maar hij is erg herkenbaar aan zijn loopje. Hij heeft ooit zijn bekken gebroken en ik zag dat hij duidelijk hinkte. Helaas sprong hij in de verkeerde tuin. Zijn vrouwtje heeft zo snel mogelijk die hele tuin afgezocht, die mensen waren toen op vakantie, maar hem niet kunnen vinden. Inmiddels zijn deze buren ook weer thuis en Moenk is nog steeds onvindbaar. Misschien omdat wij ooit ook een kat blijvend zijn kwijtgeraakt, krijg ik het lot van Moenk en het verdriet van zijn mensen, hij is ooit als zorgenkitten in hun nestje opgegroeid, moeilijk uit mijn hoofd. Wij zijn in 1981 onze Snoopy kwijt geraakt bij onze stacaravan op de Veluwe. Ze was een schattig maar superangstig – absoluut niet gesocialiseerd en vast ook zwaar ingeteeld – diertje dat van angst ergens is weggekropen en daar is overleden.

Ons buitenrennetje met onze twee zwart-witjes Sjimmie en Droppie bij onze stacaravan. Kort voor het maken van deze foto was onze Snoopy ontsnapt en helaas nooit teruggevonden. Eigenlijk blijf je 25 jaar lang zoeken. Tijdens het opruimen van de kasten wegens de verbouwing heb ik een mapje gevonden met nog een fotootje van haar. Zodra de boel wat op orde is en de scan een goed plaatsje heeft gekregen, ga ik een heleboel verloren gewaande foto’s inscannen.

Klimaat
Vanmiddag toen we boven aan het werk waren en gisteren was er eindelijk eens voldoende reden om de airco even aan te aanzetten. Sinds de installatie begin juli was het er nooit warm genoeg voor geweest. Eerder vond ik dat het gebruik van een airco niet kon vanwege het stroomverbruik en geluidsoverlast voor onze buren maar deze hindernissen zijn nu weggevallen. De stroom wekken we nu deels zelf op en de modernere airco’s voldoen aan geluidsnormen, dus geen overlast. Ook verbeeld ik me dat de zonnewarmte via het platte dak nu minder speelt omdat de zonnepanelen voor schaduw zorgen.

Het eerste afdakje hebben we ooit gemaakt omdat er kleverige troep uit de boom van de buren in de vachten van onze dieren terechtkwam. Ook de duiven maakten het erg spannend om achter in de tuin te zitten. Sinds een paar jaar hebben we het grondig aangepakt en loop ik geen risico meer op duivenpoep op de stoelkussens of erger nog op mijn laptop. Vandaag hebben we de verlichting veranderd. Ik hield het niet voor onmogelijk dat de lichtjes die we hadden stroomslurpers waren. Deze draaien op zonne-energie. Voelt veel beter.

Toen ik onlangs ‘s avonds laat een sprinkhaan of krekel hoorde, dacht ik even dat ik mogelijk last kreeg van tinnitus want ik verwachtte niet dat een insect in het donker zo actief zou zijn. Dus wel en hij zat ook nog eens hoog in de dakgoot. Hij is de enige niet. Het buurtbarbecuetje onlangs werd door zijn familieleden muzikaal omlijst. Erg leuk dat deze diertjes nu ook ons straatje in de binnenstad hebben gevonden. Dit stukje biodiversiteit is vast het gevolg van meer groen en bloemen daar waar mogelijk. De plantsoenen in de buurt hebben een meer gevarieerde beplanting gekregen, inclusief voor katten giftige lelies, en ook de grasveldjes hebben een bloemenstrook gekregen. Haarlem maakt steeds meer zijn naam als Bloemenstad waar.

De hoogzwangere Nicky geniet – op een veilige manier – van het buitenleven bij Victor in Capelle a/d IJssel. Tussen de bedrijven door want ze heeft het ook erg druk met de kittens van zuslief Tinka. Ze is vandaag wel even voor controle bij de dierenarts geweest want er waren aanwijzingen dat ze zou gaan bevallen maar dit zette niet door.

Voeding
Ik heb een (gratis en vrijblijvend) abonnement bij Marilyn van Catmoneo en ontvang met een zekere regelmaat inspirerende e-mailtjes over voeding voor katten. Vanmorgen zat er weer een leuke bij de post. Op haar site staan blogs waarin allerlei aspecten van het zorgvuldig voeden van je katten worden behandeld.
Dat ik een fan ben van de versvleesvoeding zal voor de bezoekers van deze site geen verrassing zijn. Omdat niet iedere kat is meegegeven, via de voeding van zijn moeder tijdens de zwangerschap en de voeding als kittens bij de fokker, om de ideale smaakontwikkeling te hebben ontwikkeld, kan een kattenverzorger wel wat inspiratie gebruiken om zijn katten, al dan niet met list en bedrog, zijn katten gezonde voeding te laten eten. Ook voor katten op leeftijd of met gezondheidsproblemen zijn haar tips bijzonder handig om je dier aan het eten te houden.

Het e-mailtje van vanmorgen:

Weet je, Suzan Meijer, ik krijg best wel vaak de vraag;
Welke voeding vinden katten lekker?
Want dit kan best een zoektocht zijn.
En vaak zijn baasjes op zoek naar het “lekkerste” voer.

Maar…
Is de lekkerste voeding eigenlijk wel slim voor je kat?
Als je iets niet lekker vind, dan eet je het niet.
Dus voeding moet toch een beetje smakelijk zijn.

So far, so good.
Maar toen kwamen er marketingmensen om de hoek kijken .
Als katten sneller aanvallen en meer eten, dan koop je die voeding sneller weer.
Daar konden de voedingsexperts wel iets mee.

Met veel testen vonden ze dat katten bepaalde dingen lekker vinden.
Smaakmakers zoals “digest”, dierlijk eiwitextract, gehydrolyseerde lever…

Het probleem?
Voedingen zijn zo lekker, dat het voor je kat moeilijker wordt om te stoppen met eten.
En daardoor kan ie zich makkelijker overeten.
Dat kan tot gewichtstoename en overgewicht leiden.
De lekkerste voeding bewaar ik daarom alleen voor bepaalde momenten.
Soms als tussendoortje.
Soms om de eetlust eens een boost te geven.
Soms om minder lekker eten in te verstoppen.
Maar niet voor iedere dag.

Moraal van het verhaal:
Kies voor voeding die je kat lust, maar niet iets waar die van gaat schransen als een bouwvakker.
Soms mag het best iets minder lekker zijn. Net zoals groentes voor peuters 😉

Groetjes,

Marilyn

De ene calorie is de andere niet
Nu ik het toch over voeding heb. Voor de mens is het inmiddels overduidelijk dat overgewicht niet alleen te maken heeft met de calorie-inname. Het gaat er vooral om welke calorieën je binnenkrijgt. Die van brood en andere granen en zetmeel en de snelle koolhydraten hebben veel meer voedingswaarde dan die van de langzame koolhydraten als van groentes. Toen wij overschakelden naar koolhydraatarm eten, vlogen de kilootjes eraf. Bij Huibert had dit zelfs effect op zijn suikerhuishouding. Met overgewicht ligt de ontwikkeling van suikerziekte/diabetes altijd op de loer. Ik heb er nog geen signalen over gekregen maar ik heb door corona al heel lang geen arts meer gezien. Ik ben benieuwd hoe de cijfers van mijn check eerdaags eruit zullen zien want dat ik niet meer sport en toch weer broodjes ben gaan eten, is helaas duidelijk merkbaar. Ik kon na verloop van tijd geen salade of omelet voor de lunch meer zien.
Toevallig bak ik vandaag ons eerste koolhydraatarme brood… Het ruikt lekker, ik ben benieuwd of het voor herhaling vatbaar zal zijn.
Suikerziekte als complicatie van verkeerde voedingsgewoontes en overgewicht is helaas niet onze deur voorbij gegaan. Ons allereerste hondje Rita hebben we daaraan verloren. Ze had inderdaad overgewicht, at alleen brokken en kreeg te weinig beweging. Dat was voor haar hét recept om deze ziekte te krijgen. Grijs, de kat van een van onze buurtjes, heeft al jaren diabetes en moet regelmatig eten én tweemaal daags een injectie krijgen. Dat valt echt niet mee. Petje af voor de mensen die dit kunnen. Grijs is trouwens een kleine absoluut niet dik katje van inmiddels 17 jaar.

 

Nu we Orchids eetlust onder controle hebben met medicatie en de opleukertjes door haar eten zodat ze regelmatig en voldoende blijft eten, hebben we als bijvangst dat andere katten ook mee-eten. Vooral Shabanou heeft inmiddels een aardig buikje én twee vetbultjes ontwikkeld. Ik hoop zo dat dit geen nare gevolgen voor haar gaat opleveren. Jack was ook te stevig. Overgewicht heeft ook als bijeffect dat mens en dier kwetsbaarder wordt om kanker te ontwikkelen en kanker heeft Jack dus veel te jong zijn leven gekost.
Een van de ontdekkingen tijdens het opruimen was ook nog een voedingsadvies dat ik meegaf met de kittens van onze eerste nestjes in 1984. Echt bijna, ik vond al wel dat voor katten zeker 50% van hun eten uit vlees moest bestaan, alles op dit gebied is nu voor mij achterhaald. Van het aantal maaltijden en tussendoortjes, nu veel meer, tot het gebruik van koolhydraten. Ik denk dat rijst, brood en aardappelen etc. bij honden en katten hetzelfde effect heeft als bij de mens.

Het brood
Oké, het had wel wat en het is bijzonder voedzaam. Huibert heeft ook – heel dapper? – twee sneetjes gegeten. Het voornemen is om allerlei broodrecepten in de loop van de tijd uit te proberen tot we een aantal favorieten hebben gevonden. Bashiir, Sheralyn en Sher bleken het ook te lusten. De verwende dametjes die van voornamelijk opgeleukt eten leven, haalden hun neus ervoor op.

Wiesje en haar kittens
Over hun ontvangen we regelmatig berichtjes. Over en weer genieten mensen en dieren van elkaar.

Wiesje met dochter Yfke bij de familie DeLeng in Houten. Kunnen dieren meer tevreden zijn?

Met wie het ook heel erg goed gaat, is Victor. Ik bedoel nu niet mijn webmaster Victor die nog steeds stand-by is voor de bevalling van Nicky. Ik heb het nu over Victor, de dekkater waar ik ooit mijn best heb gedaan om voor hem een nieuw adres te vinden. Een tijdje geleden heb ik hem vluchtig gezien maar toen was hij helaas nog teveel onder de indruk zodat wij niet echt met hem konden kennismaken. Nu zijn hormonen door castratie zijn uitgeschakeld ontwikkelt hij zich met grote stappen tot een gelukkige kat. Hij gedraagt zich lekker ontspannen in de huiskamer én hij is inmiddels een heuse katermoeder. Op de foto hier en het videootje hiernaast is hij met de kleine Bodiir, ja ons nieuwe vriendje, bezig.

Biologische vader én katermoeder Victor met zoontje Bodiir.

Ik ben heel tevreden over het uiterlijk van deze blog. Hij oogt wat ruimer, de lay-out op tablet en pc, dus samen met de zijbalk met fotootjes en videootjes, vind ik heel mooi. Er valt nog wel het nodige te leren, een eenmaal geplaatste foto verplaatsen, aanpassen of verwijderen is me nog duister, de handigheid ontbreekt nog duidelijk, maar alles op zijn tijd.
Met de tip voor de ‘mobiele bezoekers’ even verderop, dat zij dus moeten doorscrollen voor de inhoud van de zijbalk, hoeft er niemand iets mis te open. Wat ik hier wel wil gaan missen is Covid-19. De andere aanpak is meteen de aanleiding om voor dit onderwerp een aparte pagina te maken. (28/10 Zelfs die pagina heb ik van mijn website gegooid. Zoveel negativiteit wil ik hier niet hebben. Helaas kan ik niet anders zeggen dat ik zwaar teleurgesteld ben in de huidige mate van medemenselijkheid van bepaalde groeperingen.)

14 september
Op dit moment is Victors Nicky aan het bevallen. Keurig op de 65e dag. Helaas bleek haar eerstgeboren kitten, net zoals als het eerste kitten van haar zusje Tinka, ook overleden te zijn. Deze was echt goed op gewicht en heel mooi. Zo verdrietig. Alle goede wensen, duimen etc. zijn heel welkom. We gunnen Nicky, Victor, alle wachtenden op een Somalietje deze zo gewenste diertjes zo.
Ik heb inmiddels een pagina gemaakt voor het Z-nest van Tinka en Gio.

 

Nicky’s moeder Sher. Nog onwetend van haar mogelijke a.s. grootmoederschap.

Bezoekers die deze site via hun mobiel bezoeken, krijgen de rechterzijbalk met fotootjes etc. pas te zien door te blijven scrollen tot voorbij het gedeelte hieronder over het contact opnemen.

  

Kittenboom
Zo in mijn nopjes! We gaan slapend rijk worden! Niet met bitcoins of kattenfokken maar met zonne-energie 😉 Zo'n goed gevoel dat we een bijdrage kunnen leveren aan de vermindering van de CO2 -uitstoot. Alle
In het zicht van de haven
29 november 2020
De tijd vliegt; de kittens wonen nu al drie weken bij hun nieuwe mensen. We zijn heel blij met de goede berichten die we over ze ontvangen. De mensen van de twee broertjes Tigger
Wiesje was weg
Ik ben dolgelukkig dat ik de titel van deze blog in de verleden tijd kan schrijven! Wat was het zaterdagavond een verschrikking. Om een uur of tien hoorde ik boven een vreemd geluid en ging ik direct op
Afscheid van Vidar
Maar eerst de jarigen van vandaag (6 juni)

Vandaag, 14 jaar geleden, zat ik bij onze dierbare Nieckje die aan het bevallen was van haar nestje van de Hamburgse Harry. Nieckje was een wildkleurige
Weer eentje minder...
Onze Elfie heeft hectische weken achter de rug. Eerst heeft ons ontzettend voorbeeldige patiëntje een week lang met een kap moeten rondlopen en toen het de goede kant leek op te gaan met de wond
De gekapte kat
Eind vorige week kreeg ik al de indruk dat er iets met Elfie was. Ze maakte een wat verdrietige indruk en toen ik haar zondagavond in mijn armen had, gromde ze zelfs... Dat is echt niet des Elfies en ik
Flink zijn, even flink zijn!
Dat gold de afgelopen dagen voor het muziekfestijn, de TOP 2000 van radio 2. Sinds het bestaan hiervan, heb ik nooit een editie overgeslagen en met de lijst bij de hand leefden we van het
Misverstand
Vorige week donderdagochtend, vlak voordat de dierenarts hier zou komen, ging er iets goed mis. Maverick sprintte de trap af en racete door het kattenluikje naar buiten maar helaas reageert onze hond Polly
De ontdekking van het kattenparadijs
In het vorige blog, die vóór die over de wereldshow, over de kittens heb ik wat later nog de chipnummers geplaatst. Ze staan nu ook in de database voor de Somali en hun stambomen zijn
Hun negende 'verweekdag'; tijd voor list en bedrog
Ik was er in mijn vorige blog niet aan toegekomen om te vertellen dat vorige week zaterdag Baldrtje de eer had het eerste 'kilokatertje' van het nest te zijn. Ik heb
Ik weet niet waar ik moet beginnen
Met drie kittens huppelend over de vloer en de kleine Tinka bij me op schoot, ga ik proberen wat te schrijven over hun wel en wee. Ik zal zo vaak mogelijk de tekst saven want ze wordt
Kraambezoek
Iedereen heel hartelijk bedankt voor al het medeleven en de goede wensen. Het waren heftige dagen maar nu is het weer genieten van een gelukkige moederpoes met verrukkelijke kittens.

Om te voorkomen
Elfies kittens!
Afgelopen zaterdagnacht is onze SuperElfie bevallen van haar nestje. Vijf kittens!

Ik had nooit zo'n groot nest verwacht. Somali's zijn van nature bescheiden op dit gebied en Elfie heeft een tikje overgewicht
Maar de foto's zijn wel gelukt!
Ons tuintje wordt er niet mooier op. We hebben noodgedwongen op meerdere plaatsen doorzichtig folie aan de tuinafzetting vastgemaakt op de plekken waar we hebben gezien dat Sher als een
Het kraammandje
Het is nog wat aan de vroege kant maar ik kreeg de indruk dat Elfie al behoefte kreeg aan nestelplekjes. Voor het in gebruik nemen van de echte kraammand vond ik het nog iets te vroeg. Deze doos die ik
Mooie data
Ik heb nog een half uurtje om een stukje hier te plaatsen op deze datum; 10-07-17 is toch best een aardige. In het verleden hebben we hele mooie data gehad waarop dekkingen en geboortes plaatsvonden. Kampioen
Zwangere Elfie
Het krols kroelen van Sher mocht niet baten en we hebben besloten om haar nu niet te laten dekken. Het leeftijdsverschil tussen beide nestjes zou te groot gaan worden waardoor de moedertjes dan niet meer
Wij wilden per se Per Sé en hopelijk bevalt Elvie rondom 14 augustus van kleine Sélfies
Zaterdagavond, toen wij op weg waren, lees een paar straatjes doorliepen want wij wonen er heel dichtbij, naar het optreden van 'We
Elfie in de bocht
Het nieuws achterstevoren. Wij hadden dit weekend een familiefeestje in Zuid-Nederland en vanwege de afstand hadden we een hotelletje geboekt. Het dichtstbijzijnde hotel viel af want daar waren geen
De fotoshoot van Richard
Ik ben heel benieuwd of het me weer gaat lukken om in deze rubriek een berichtje te plaatsen. Het is mij namelijk een raadsel hoe het kan dat WordPress weet dat ik de nieuwsberichtjes in het Blognieuws

Door de site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten