Toekomst

Sher, de koningin van ons huishouden.

Sher heeft de gewoonte om op of naast mijn benen te liggen. Tijdens een hittegolf heeft ze totaal geen bezwaar tegen wat extra warmte maar de laatste tijd ligt ze meestal naast me. Maar vanmiddag kwam ze gezellig bij me op schoot. De ideale manier om te kunnen vaststellen hoe het met haar zwangerschap gaat. Ik voelde overduidelijk en ook heel krachtig een kitten bewegen.

Pretecho
Dat ik leven voelde maakte me zo blij want ik heb de indruk dat deze zwangerschap zich heel anders ontwikkelt dan haar eerdere twee. Maar toen waren dit ook nestjes van vierlingen en nu lijkt Sher mogelijk zwanger van een veel kleiner nest. We hopen zo dat dit kitten daar niet in zijn eentje zit. Een kitten erbij is voor iedereen zoveel prettiger.
Normaal gesproken had ik op deze wetenschap gewacht tot na de bevalling maar nu het is heel nuttig om te weten hoe het met haar zwangerschap precies gaat én of er ook een tweede is. Bijkomende wens is dat we zo intens hopen op een geschikt poesje om de genen van deze combinatie te gaan doorgeven. We hebben regelmatig de prachtigste poesjes, ook aan de meest geschikte nieuwe eigenaren ontbreekt het niet maar wel aan mensen die een bijdrage aan de instandhouding van ons ras een bijdrage kunnen leveren. De Somali is wereldwijd een numeriek klein ras en juist dan is iedere lijn bijzonder waardevol voor de toekomst van dit charmante ras.
Maar terug naar de echo’s. De reden dat ik bij een normaal ogende zwangerschap geen echo laat maken, is omdat ik te vaak van collega-fokkers heb gehoord dat het aantal opgegeven kittens vaak niet klopte en zelfs dat ooit een buik zo slordig was geschoren dat de poes een infectie aan haar tepels had opgelopen.
Dit wordt de tweede zwangerschapsecho in bijna 40 jaar! Ik doe dit dus echt alleen wanneer er aanleiding is voor ongerustheid. Zelfs bij de twee keizersneden die we ooit moesten laten doen, ging dat zonder echo. In die gevallen was het overduidelijk dat er moest worden ingegrepen, dan gaat het belang van moeder en kittens voor en voegt de informatie van een echo weinig toe. Alleen bij twijfel, wanneer de echo informatie kan geven of er een reden is om te gaan ingrijpen, is m.i. een echo wel zinvol.
Toen Anches zwanger bleek terwijl ze aan de suprelorin was, waren we heel erg bezorgd. Zo’n zwangerschap nota bene ook nog eens van een kater die ook aan de suprelorin was, kon niet goed aflopen. Dus wel! Op de echo zagen we een puntgaaf kitten dat later op een volkomen normale manier ter wereld is gekomen. Dat was de verrukkelijke Fancy Free.

Arme Shabanou bleek nog lang niet uit haar ziekenboeg te zijn. Haar rechteroogje was nog steeds niet goed en de behandeling met de oogzalf leek het alleen maar erger te maken. Door die vettigheid en het wrijven met haar pootje over haar kopje maakte ook dat ze er erg rommelig uitzag. Maandag togen we dus weer naar de dierenarts. Nu troffen we dierenarts Jitta. Er is een dilemma: er is sprake van een beschadiging en dan mag je bepaalde ontstekingsremmers niet gebruiken maar ze mag wel de druppels tegen de pijn waar ook wat van die remmers inzitten. Die druppels gaven haar direct al comfort. Shabanou is al veel meer ontspannen en gezellig zoals we van haar gewend zijn. Het is zichtbaar dat haar oogje aan het genezen is dus dat is fantastisch. Om dit proces te helpen krijgt ze nu viermaal daags een druppel Soligental. Ik ben eindelijk weer hoopvol over een goede afloop. Ik heb zelfs mijn volgende bijdrage voor het blad van de SAN aan haar gewijd.

 

 

Vachtverzorging
Ik zocht even naar toko’s waar rijstzetmeel te koop zou zijn maar ik belandde op de site van Puurkatten.nl van Ingrid Legué. Via deze pagina is een zakje rijstzetmeel te koop. Voor maar een paar euro kan je voorkomen dat je bij je kat klitten moet wegknippen of, echt tragisch, je dier geschoren moet worden. Ik vind deze site bijzonder informatief en ik heb hem meteen onder Tips en Weetjes in de menubalk gezet.
Er is ongelooflijk veel te koop op het gebied van vachtverzorging. Van de geurigste shampoos tot allerlei producten voor een vachtverzorging zonder dat het dier in bad hoeft maar ik blijf zweren bij het ouderwetse rijstzetmeel. Een natuurlijk product, van rijst gemaakt en waar geen chemische stofjes aan te pas zijn gekomen. De kat krijgt dus wanneer hij zich wast geen schadelijke stoffen binnen.
Op de laatste show kregen zowel Bodiir als Sheralyn een compliment van de keurmeester over hun vachtconditie. Vrijdags zag de oorspronkelijk donkerbruine Sheralyn er nog erg stoffig uit maar na wat gewrijf met een schone handdoek en wat kammen en borstelen was al het witte poeder uit haar vacht en zat ieder haartje zoals het moest.
Het gebruik van rijstzetmeel voor een kattenshow is natuurlijk pure luxe. Je maakt alleen je mooie gezonde dieren nog mooier maar rijstzetmeel is vooral ideaal om de vachten van oudere dieren in een goede conditie te houden. Zelfs kortharige huiskatten kunnen door hun leeftijd of conditie vachtproblemen ontwikkelen. En klitten kunnen zich heel snel ontwikkelen. Het splitsen van die klitjes lijkt heel eventjes te helpen maar kort daarna komen ze extra dik en dichter op de huid terug. Meestal worden die weggeknipt maar voor het dier is dan wel een lek ontstaan in zijn jasje, zijn bescherming tegen temperatuurverschillen. Door een bestaande klit in te wrijven met dit poeder verandert de structuur en wordt hij uitkambaar.
Het allerergste wat je een kat kan aandoen, is dat het dier geschoren moet worden. Dit kan je dus heel simpel voorkomen door rijstzetmeel te gaan gebruiken. Na een scheerbeurt de vacht in de gaten houden en dan iedere zes tot acht weken even dat poederbad en uitkammen en uw kat heeft iedere dag het comfort van een schone goed isolerende vacht.

17 september
Vandaag was de uitvaart van Ingeborg. Zo verdrietig dat zij zo jong is overleden. We kenden Ron en Ingeborg al bijna dertig jaar. Hun eerste Silfescian was Pheadra Luna uit 1983. Zij was een dochter van Oentje en Elmo en via haar broer Just Jake een xx-oudtante van Maverick en onze huidige zilvertjes. In 2009 kregen zij de halfzusjes Diva en Luna, do
Omdat Avra bij Victor geboren is, kende hij Ron en Ingeborg ook en hij was ook gekomen. Het was een mooie uitvaart. Haar broers en zussen en haar man Ron hebben heel mooi gesproken. De katten waren heel erg belangrijk in haar leven en het deed me goed dat hun foto’s royaal vertegenwoordigd waren in de diapresentatie over Ingeborgs leven. Taal was ook een specialiteit van Ingeborg en in de loop van de jaren hebben we elkaar heel vaak aan de telefoon gehad. Uiteraard om bij te praten over de dieren maar ook over andere zaken zoals boeken. Zij heeft zelfs een boek geschreven over Gero in Zeist. Ook raadde ze me wel boeken aan en een idee uit een boek heeft ooit zijn weg naar mijn website gevonden: huisdieren als reisgenootjes in de reis door het leven.


30 september
Dat er een fikse radiostilte was, hier en op de andere media, had helaas een droevige reden: er waren inderdaad problemen met het nestje van Sher. Daar had ik de hele tijd al zo’n voorgevoel van. Dinsdagavond beviel Sher al van haar kittens. Net zoals de vorige keren kostte de bevalling haar weinig moeite. Gelukkig want door sommige soorten zwangerschapscomplicaties kunnen er ook hele akelige bevallingen veroorzaakt worden.
Als eerste werd er een klein wildkleurkatertje van 77 gram geboren. Omdat Sher me overviel met haar bevalling griste ik, toen ik zag dat ze begonnen was, snel een stapel theedoeken, weegschaal mee en gaf de thermostaat een royale draai. Die had gelukkig geen roestige start na de warme zomer. Sher had zich geïnstalleerd in het Ikeahuisje, de kattenbedstede. Die was lekker warm maar voor een bevalling net wat te krap. Er stond achter de kast nog een schone doos van de Medpetbestelling eerder die dag en mijn pasgewassen fleecedeken kwam ook goed van pas.
Na het eerste katertje kwam even later een sorrel manneke van 115 gram en een uurtje later werd er nog een wildkleur kater van 108 gram geboren.

Sher in het doosje op de theedoeken en de fleecedeken. Dochter Sheralyn volgde alles met veel belangstelling. Ook vanuit het lege vak in het kastje waar eerder het kattenhuisje stond.

Sher deed alles meer dan uitstekend. Likte ze snel droog, at 2,5 nageboortes op (de laatste helft vond ik te veel van het goede worden en heb ik weggedaan). Alleen kwam er geen rust in het nest en voelde het eerste kitten veel te koud aan. Voor hem hebben we de hele trukendoos inclusief alle mogelijke hulp van de dierenarts opengetrokken maar aan het einde van de volgende dag bleek het eerlijker voor het kleine vriendje om hem te laten inslapen.
Moeder Sher was daarna wel in een klap een ontspannen moederpoes. De andere twee kittens hadden veel betere geboortegewichten maar waren de eerste dag amper gegroeid. Helaas deden ze dit ook niet toen de rust was weergekeerd… Dan maar aan de fles want ze moesten wel in conditie blijven. Maar dit duo bleek een stelletje druktemakers. Ze schreeuwden de hele wereld bij elkaar en wanneer er een druppeltje in hun keeltje zat, werd er mee gegorgeld. Sher heeft ontzettend veel vertrouwen in mij en accepteerde probleemloos dat ik haar kittens zo aan het gillen maakte maar dit gold niet voor dochter Sheralyn en opa Bashiir. Die ogen van Sheralyn, zoals ze me aankeek! Bashiir ging zelfs tot actie over. Gelukkig kreeg ik geen klap o.i.d. De lieverd ging aan mijn kleding trekken.
De twee broertjes probeerden wel bij Sher te drinken maar maakten ruzie over wie welke tepel mocht. Pas in de loop van de vrijdag kon ik wat groei bij ze vaststellen die ze zelf gedronken hadden. Daarna zat de groei er goed in.

Maar toen draaide het kleine sorrel manneke de mist in. Hij had juist een keer ontzettend veel gedronken maar daarna wilde hij echt helemaal niets meer. Hij wilde zelfs niet meer slikken… Zijn gewicht liep met rasse schreden terug.

Deze blog is nog niet klaar dus kom nog eens terug.
Wanneer u deze pagina via een mobieltje bekijkt, komt de rechterzijbalk met fotootjes en videootjes pas in zicht door te blijven scrollen. De lay-out van deze pagina komt echter veel beter tot zijn recht op een tablet of pc.

Muntje
Sher toonde eergisteren de eerste tekenen van krols gedrag. Dus we hebben haar meteen apart gehouden van vriendje Bodiir. Die is inmiddels al tien maanden oud en we willen de kater niet op het spek binden én zijn
Jimmie, Jack en Bodiirtje
30 septemberHet najaar is aangebroken. De hele maand ging het nog goed met de temperatuur maar gisteren kon ik er niet meer onderuit: de cv moest aan. Zo jammer van het gas. Na de zonnepanelen
Alles telt!
Zaterdag 24 juli
'Dansen met Jansen'
Er valt niet aan te ontkomen: het vervelende onderwerp, corona ☹
Ik begin er maar meteen mee, dan hebben we dat maar gehad. De afgelopen maand was het dus schrikken.
Het nieuwe jaar

O jeetje, er is iets misgegaan na de laatste update van WordPress en wat al die informatie bovenaan betekent, is mij een raadsel. Ik kan me in het Engels redelijk redden maar dit en de info die
In het zicht van de haven
29 november 2020
De tijd vliegt; de kittens wonen nu al drie weken bij hun nieuwe mensen. We zijn heel blij met de goede berichten die we over ze ontvangen. De mensen van de twee broertjes Tigger
Hier wordt ook afgeteld
Donderdag 15 oktober werden ze elf weken oud en mochten ze weer op de weegschaal én poseren. Eerst de gewichten: Xera 1200 gram, Tigger 1350 gram, Sheralyn 1400 en Toulouse staat met 1525 gram
Op slot
Wat was er weer een schrik. Deze keer geen toestanden met de dieren als een dier kwijt, het ergste wat je kan overkomen, maar ´alleen maar´ een groot probleem met mijn website. In een poging om de beveiliging
Wiesje was weg
Ik ben dolgelukkig dat ik de titel van deze blog in de verleden tijd kan schrijven! Wat was het zaterdagavond een verschrikking. Om een uur of tien hoorde ik boven een vreemd geluid en ging ik direct op
Weer wat geleerd!
Oef, dat was schrikken. Ik was net zo trots op wat ik gisteravond voor elkaar had gekregen en toen ik op deze pagina in kladversie kwam om er mee verder te gaan, bleek hij helemaal leeg. Gelukkig was
Misverstand
Vorige week donderdagochtend, vlak voordat de dierenarts hier zou komen, ging er iets goed mis. Maverick sprintte de trap af en racete door het kattenluikje naar buiten maar helaas reageert onze hond Polly
Maar de foto's zijn wel gelukt!
Ons tuintje wordt er niet mooier op. We hebben noodgedwongen op meerdere plaatsen doorzichtig folie aan de tuinafzetting vastgemaakt op de plekken waar we hebben gezien dat Sher als een
De fotoshoot van Richard
Ik ben heel benieuwd of het me weer gaat lukken om in deze rubriek een berichtje te plaatsen. Het is mij namelijk een raadsel hoe het kan dat WordPress weet dat ik de nieuwsberichtjes in het Blognieuws
Mijn handen jeuken!
Ik had al zulke goede vorderingen gemaakt met mijn nieuwe website tot ik dacht te hebben ontdekt dat ik een pagina als een soort subpagina kon onderbrengen onder een trefwoord op de menubalk. Foutje!!
Flieft
Ik heb inmiddels de eerste schreden op het pad van het zelf bouwen van een website gezet. Best spannend. Jaren geleden had ik het ook al eens geprobeerd en toen liep ik vast bij de registratie voor de webhosting
Een juweel van een plan
Mijn computer of het programma waar deze website mee gemaakt wordt, maakt het heel spannend. Met mijn voorkeursbrowsers lukte het inloggen niet maar met Google Chroom wel dus ik hoop dat dit gaat
Een feest van herkenning
M'n vorige bericht over de betere verbindingen op het gebied van radio, tv, telefoon en internet was een tikje voorbarig maar gisteren hadden we een medewerker aan de telefoon die toch weer aardig
Supreme Premior Maverick
Als je een hele tijd niet schrijft, heb je dus veel in te halen. Wat is er allemaal gebeurd? Maverick en Bashiir hebben beiden een titel behaald. Maverick mag nu Supreme Premior voor zijn naam
Morgen is Izzy uitgerekend
Michel hoeft zijn pet niet op te eten want hij had gelijk; de kittens van Kitty Jewel zijn een wildkleur poesje en twee sorrel katertjes. Ze zijn verrukkelijk en ze ontwikkelen zich uitstekend.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten