Poezen & katers

 

Wij hebben op dit moment geen dekkater. Maverick, Jack en Bashiir zijn dit wel geweest maar zijn nu met pensioen. Voor de poezen Orchid en Shabanou geldt hetzelfde. Alle vijf hebben nakomelingen gehad en onze huidige twee fokpoesjes Sher en Elfie stammen deels van hen af of hebben gemeenschappelijke voorouders..

De oudste is het wildkleur poesje Sher Shirezah. Zij is geboren op 15 januari 2016.

Achter deze link (www.somali.asso.fr)  kunt u haar stamming vinden. Zij stamt af van een lange lijn diertjes die in de afgelopen decennia onze huisdieren zijn geweest. Zij is vernoemd naar onze allereerste Abessijn-variant poes Shirezah (Chatkantarra Nefertete) die in 1982 bij ons kwam wonen.

Sher

Sher is een heerlijk actief en nieuwsgierig katje dat zich overal mee ‘bemoeit’. Ze is heel elegant van bouw en omdat ze zo actief en behendig is, ze springt overal met het grootste gemak op en af, is ze ook mooi slank.

Ons andere poesje is de schattige Elfie. Haar naam is dan ook Cute Elfie. Zij is maar een paar weken jonger dan Sher en geboren op 4 februari 2016. Elfie’s stammoeder was het zilveren Abessijnse poesje Chatkantarra Tamara. Tamara kwam een jaar later dan de eerste Shirezah bij ons wonen, in 1983 dus, en extra leuk is dat Elfie, via papa Bashiir ook weer van deze Shirezah afstamt. Ik heb de generaties niet geteld maar dat zullen er vast een heleboel zijn.

Elfie poseert hier bij het stenen kattenbeeldje

Het stenen kattenbeeldje dat we ooit van de fokster van Nieckje hebben gekregen. Dit beeldje is nu een aandenken aan de helaas inmiddels overleden Nieckje. We vinden het zo leuk dat Nieckje (SP/GIC Unique van Bois le Duc) van beide poesjes een betovergrootmoeder is. Zo zijn de overleden dieren toch nog een beetje bij ons.

Een jeugdfoto van Elfie. 

Elfie woonde toen nog paar een paar dagen bij ons en was na het wennen op de eerste etage zelf de trap afgekomen. Ze had een veilig plekje gevonden op het kussen bovenop de bench van Polly en ze ligt hier tussen de knuffelkatjes die ooit van mijn moeder waren. Haar stammoeder Tamara ( van de zilveren kant) is toen ze vijf jaar oud was bij mijn moeder gaan wonen en zij hebben nog twaalf jaar van elkaar mogen genieten.

Elfie en Sher zijn halfzusjes maar ze zijn totaal verschillend. Waar Sher slank is (en toch goed eet) is Elfie aan de volslanke kant. Ze eet graag, dat heeft ze vast van overgrootvader Jack, en ze verbrandt haar calorieën minder omdat ze minder actief is. Toch ontgaat haar niets en wanneer er ergens ‘action’ is, is het hele trio bestaande uit papa Bashiir, zuslief Sher en miss Elfie paraat. Het is enig om bepaalde gewoontes van hun voorouders in Sher en Elfie terug te zien.

Sher heeft de gewoonte om zich op mijn onderbenen te neer te vlijen: dat deden haar moeder Jewel en grootmoeder Tresca ook. Die twee zouden die gewoonte van elkaar hebben kunnen zien maar Jewel woont hier niet meer dus Sher heeft dat haar hier nooit kunnen zien doen.

Elfie heeft juist net zoals overgrootvader Jack en overgrootmoeder Shabanou de gewoonte om juist lekker naast je te gaan zitten en dan nog even goed aan te schuiven om zo dicht tegen je aan te zitten of liggen. Alleen wel een tegelijk dus zodra er eentje op staat, staat de ander al klaar om het vrijgekomen plekje in te nemen. Betovergrootvader Maverick trekt zich niets aan van vrije plekjes en komt gewoon dwars over je heen 🙂

 

De nieuwe Ikeahanger werd meteen uitgeprobeerd en papa Bashiir hield natuurlijk een oogje in het zeil.

Elfie en Sher. Ze kunnen het zo goed met elkaar vinden.

Het trio, voorjaar 2017.