Even voorstellen
Hartelijk welkom op onze website.
Wij zijn Huibert en Suzan Meijer en wij wonen met onze zes Somali’s in de leeftijd van 0 tot zestien jaar en ons dertien jaar oude Hongaarse hondje, Polly de Pumi, het hondje dat op een koalabeertje lijkt, aan de rand van de binnenstad van Haarlem.
Mijn vorige website die gestart was in 2005 bestaat nog, brokkelt helaas wel steeds meer af. De meeste informatie is overgezet naar deze website zoals de pagina’s met informatie over onze dieren van nu en van vroeger, over voeding en verzorging en over onze visie op fokken. Vooral in de nieuwsblogs is hun wel en wee te volgen en in de topics over onze nestjes valt er te lezen over de zwangerschappen van onze moederpoezen en het opgroeien van de kittens. Vaak staan daar ook foto’s en nieuwtjes over de kittens na hun jeugd. Die foto’s komen ook vaak in de nieuwsblogs terecht. Helaas is er een plugin gecrasht waardoor alle zijbalken naast de blogs met voornamelijk fotootjes en videootjes die ik gekregen had van onze kittenmensen verloren zijn gegaan. Dit herstellen is helaas onbegonnen werk. Maar wie weet, ooit…
Hoe het zo gekomen is
In 1981 werd ik getroffen door het onvergetelijke lieve gezichtje van een Somali in een tijdschrift. De foto was in zwart-wit, maar de expressie van het gezichtje van dit katje was zodanig charmant dat dit beeld in mijn geheugen gegrift bleef staan. Aangezien Huibert ook van katten houdt, kon, ondanks de wachtlijsten bij de zeer weinige fokkers toen, en dankzij de ‘voorkeursbehandeling’ omdat wij al een veilige buitenren voor onze katten hadden, Shirezah medio 1982 bij ons komen wonen. Al gauw bleek dat er maar één conclusie mogelijk was: deze dieren zijn nog liever dan ze er uit zien!
Tijdens een volgend bezoekje aan de cattery waar Shirezah vandaan kwam, viel Huiberts oog op een majestueus binnenschrijdende zilver Abessijnse kater. Zo’n prachtig dier hadden we nog nooit gezien en de beslissing dat wij graag ooit ook zo’n dier wilden hebben, was gauw genomen. Toen we ook nog gestimuleerd werden om zelf eens een nestje te fokken omdat wij aan Shirezah een interessant poesje daarvoor hadden, kwam van het een, het ander.
Een nestje kittens te mogen grootbrengen waar uitstekende tehuizen voor te vinden is, is een groot voorrecht en na ampele overwegingen (o.a. mijn zorgen over het toen ook al bestaande huiskattenoverschot met de vooral ‘s zomers immer overvolle asiels) werd kennel & cattery Silfescian een feit.
De naam Silfescian is een anagram van canis, latijns voor hond, en felis, dito voor kat en omdat de c van het woord canis komt, wordt die als een k uitgesproken. Het eerste nestje kittens werd in 1983 geboren. De kennelnaam zal waarschijnlijk nooit in gebruik worden genomen. Iedere keer vonden we het teefje niet optimaal geschikt om mee te fokken of zaten de omstandigheden niet mee. Onze Kuvaszreu Dimbo (1979 – 1993) heeft wel voor prachtige nakomelingen gezorgd.
Ik ben ooit op de Somali gevallen vanwege dat lieve gezichtje en die prachtige streep over de pluimstaart; Huibert viel op de zilver Abessijn vanwege de elegante uitstraling, samengevoegd bleek het mogelijk met dieren uit deze families de zilver Somali te creëren en nu zoveel jaren later hebben wij het voorrecht om ons huiselijk leven te delen met twee zwartzilveren, een sorrelzilver, een sorrel en twee wildkleur Somali’s.
Onze Honden
Wij hebben in de loop der jaren meerdere Hongaarse honden gehad. In 1979 kwam de Kuvaszreu (Hongaarse berghond) Dimbo in ons leven. Na zijn overlijden in 1993 konden we het even niet aan om weer een witte in ons leven te nemen maar in 1999 wilden wij er weer een en is zijn opvolgster, de Kuvaszteef Eesz, bij ons komen wonen. Zij heeft ook een respectabele leeftijd behaald. Zij is in 2015 overleden.
In een boekje over de honden van Hongarije zagen we eens een foto van een Pumi en wij vielen enorm op dat wakkere bekkie. Onze eerste Pumidame was de donkergrijze Orsi. Zij is 14,5 jaar is geworden. Daarna kwam Pici in ons leven die evenals Eesz ruim 16 jaar oud is geworden. Polly, ons zilvergrijze Pumietje, is inmiddels elf jaar oud. Zij heeft een heel grappig uiterlijk krijgt veel commentaar, variërend van beertje, speelgoed hondje tot koalabeertje.
We zijn ontzettend trots op onze huidige dieren, hun voorouders en nakomelingen en hun inmiddels overleden voorouders. Over hen wordt natuurlijk ook op deze site geschreven. In het hoofdstuk ‘In de loop der jaren’ onder ‘Onze Dieren’ staat iets over het eerste begin tot ca. 1984. Het is heel pijnlijk om te ervaren dat veel van de dieren die medio de jaren negentig onze huisdieren waren inmiddels zijn overleden en te weten dat de dieren die nu met ons leven ook maar voor een beperkte periode van ons leven ons vergezellen. Op de pagina ‘In de loop der jaren’ staat van ieder dier een pagina met wat informatie, foto’s en een link naar hun stamboom in een database.
In 2010 heeft Imre van Eijl bij ons een fotoshoot gehouden o.a. om foto’s te maken voor een kalender van Over Dieren voor 2012 dus het was wel even wachten op de plaatsing. Maar dat was wel de moeite waard. Zowel op de kittenkalender als die met de volwassen katten erop schitterden onze katten. Van Nieckje, Tresca en haar kittens tot Jack met die van hem en Shabanou.
Ik ben heel erg blij met deze foto’s. De allereerste keer dat er hier door een professionele fotograaf foto’s zijn gemaakt, kon ik mijn geluk niet op met die prachtige foto’s. Deze meneer kwam als kittenkoper over de vloer. Die mensen moet je dus vooral vaak voor de koffie en knuffelsessies uitnodigen!! 😉 Daarna kwam Wick Natzeil hier een keer foto’s maken. Ook voor een kalender maar de meeste foto’s zijn toen in agenda’s beland. Prachtige foto’s en al die stapels o.a. in de V&D maakten dat ik bijna naast mijn schoenen van trots liep.
Deze foto is er dus een van Wick Natzeil en het fotomodel is onze Murray die geboren was in 1993. Daarna zijn er ook foto’s door Esther Verhoef van onze dieren gemaakt: Pici voor de Pumi, het Hongaarse werkhondje, zo jammer dat zij nu net niet de typische Pumi-oortjes heeft, in de Grote hondenencyclopedie. Meerdere van onze katten staan in haar Grote Kattenencyclopedie.
De meeste echt mooie foto’s zijn de laatste jaren gemaakt door Richard Rodenburg. Hij maakte al opvallend goede foto’s, oefende hier voor zijn opdrachten van de fotovakschool en inmiddels is hij par-time professioneel fotograaf. Kijk eens op zijn Facebookpagina.
Toen ik me ooit ging oriënteren over het maken van een website viel me op dat veel websites zo anoniem zijn; er is soms geen naam of foto van de mensen achter de cattery te vinden. Het andere uiterste is dat de hele presentatie gedaan wordt met foto’s van de trotse eigenaren met hun winnende katten op een kattententoonstelling. Beide vormen liggen mij niet.
Door middel van de blogs kunt u een beeld krijgen van wie wij zijn en waar we voor staan en dankzij DierZ kan ik onze cattery hier helemaal ‘professioneel’ voorstellen. Zij kwamen begin oktober 2009 vier man sterk hier filmen. Het is altijd wennen om jezelf op foto en al helemaal op film te zien maar inmiddels ben ik er wel aangewend: Videootje van DierZ op YouTube. Zo heeft u alvast een idee wanneer u later komt kennismaken. Het oudere katje bij mij op schoot en op het aanrecht naast de koelkast is de lieve Juultje. Ze was toen al intensief onder doktersbehandeling en helaas is zij, nog maar dertien jaar oud, een maand later overleden.
Kattententoonstellingen
Wij bezoeken een paar keer per jaar een kattententoonstelling. Voornamelijk die van de FIFe en Felikat. Onze katten hebben in de loop van de jaren heel wat successen geboekt. Wij zijn ooit heel bewust lid van de kattenvereniging Felikat, vanwege het beleid op gezondheid- en welzijnsgebied (o.a. kattenhuisvesting) geworden. Daardoor krijgen onze kittens Felikatstambomen. Ook zijn wij lid/abonnee van de drie Nederlandse rasclubs voor ons ras; Raskan (is helaas niet meer actief), ABY2000 en de SAN.
Publicaties over ons ras en onze dieren in bladen en kalenders (2012)
Het boekje uit de serie Over Dieren dat speciaal over de Abessijn en Somali gaat, is in 2007 uitgekomen.
Samenvatting
Abessijn en Somali
De kortharige Abessijn en de halflangharige Somali zijn elegante verschijningen. De Abessijn is één van de oudste raskatten die we kennen. De Somali is ontstaan uit de Abessijn. Twee rassen die niet alleen uniek zijn door hun bijzondere uiterlijk en soepele bewegingen, maar ook omdat ze zo natuurlijk zijn gebleven. In tegenstelling tot andere rassen zijn de Abessijn en Somali vrij van extreme raskenmerken.
Van nature zijn ze actief en levendig. De aanwezigheid van hun huisgezin waarderen ze erg; als ze dag in dag uit alleen worden gelaten kwijnen ze echt weg. Ze zijn zeer gevoelig voor stemmingen en dol op knuffelen.
In dit boek is de basisinformatie bijeengebracht die u als (toekomstige) bezitter van deze bijzondere katten nodig hebt.
64 pagina’s
ISBN 9789058211866
Ook onze zilvertjes staan erin. Dzjeedie op pagina 12 en 45, Elvira op pagina 38, Juultje op pagina 26 en het nestje van Elvira met de vijf poesjes, vier sorrelzilver en één zwartzilver, op pagina 47. Ik heb begrepen dat ook sommige dierenspeciaalzaken ze gaan verkopen.
In 2007 is ook een nieuw boek van Esther Verhoef uitgekomen. Niet een triller maar het Handboek Katten fokken. Ook in dit boek staan een paar van onze katten. Deze foto’s dateren uit 2002 en zijn deels hetzelfde als die van de Grote Kattenencyclopedie maar ze zijn stukken beter afgedrukt. Nieckje en Evie staan saampjes op pagina 165 als voorbeeld van een Abessijn en Somali, Evie alleen op pagina 51 en hun vader Rooster op pagina 188. Onze katten staan dus ook met foto’s in haar Grote Kattenencyclopedie uit 2003. Het is erg leuk je dieren vereeuwigd in een boek te hebben. Ik heb ook in de Engelstalige versie staan bladeren. Heel speciaal, je dieren ook in zo’n boek te mogen hebben. De foto’s van onze katten beginnen in de Nederlandse versie op pagina 239. Daar zie je linksboven het wildkleur Abessijntje Evie toen ze ca. 10 maanden oud was; linksonder haar halfzus Nieckje, ook ongeveer zo oud; blz. 241 bovenaan Evie weer. Op pagina 242 onderaan Sijntje, de moeder van Evie, 244 onder Evie en Nieckje; 246: boven Nieckje, onder Rooster haar vader; 247 onder Elvira toen ca. 14 jaar; 249 boven weer Elvira en onderaan onze heerlijke Juultje. Pici staat in de Grote Hondenencyclopedie van 2002 van dezelfde auteur. Zij is dat donkergrijze hondje dat met twee foto’s op pagina 37 en met twee foto’s op de volgende pagina staat. Zo jammer dat zij niet helemaal de zo voor een Pumi gewenste oortjes heeft. Polly heeft die wel en met haar grappige gedrag en uiterlijk wordt ze wel ‘het speelgoedhondje met de radiografisch bestuurbare oortjes met het propellorstaartje’ genoemd. Polly is pas in 2010 in ons leven gekomen. Zij staat nog niet in een boek maar wel in tijdschriften, in het themanummer Mens en Dier van het spirituele tijdschrift Prana en het Hartbrug Magazine. Ook hebben onze dieren geposeerd voor de kalenders van OverDieren. Emir en Soukh staan bijv. op het voorblad van de kittenkalender en Soek en Kismet staan erin. Op de kattenkalender schitteren zelfs Jack, Shabanou en Tresca ieder met een eigen foto.
Esther Verhoef (1968) is een van de succesvolste en meest veelzijdige schrijvers van Nederland. Er zijn meer dan twee miljoen exemplaren van haar thrillers en roman verkocht, haar werk is in tal van landen verschenen en meermalen bekroond en genomineerd. Esther Verhoef won de NS Publieksprijs, de Gouden Strop, de Diamanten Kogel, de Hebban|Crimezone Award en tweemaal de Zilveren Vingerafdruk. Als auteur van de Maand van het Spannende Boek 2009 schreef zij het geschenkboekje Erken mij.Esther Verhoefs psychologische thrillers zijn zonder uitzondering bestsellers: van Rendez-vous, Close-up, Alles te verliezen en Déjà vu tot De kraamhulp. Naast haar psychologische solothrillers schrijft Esther Verhoef ook zeer succesvol psychologische actiethrillers onder het pseudoniem Escober, samen met Berry Verhoef. Deze samenwerking resulteerde in vijf thrillers: de Sil Maier-trilogie Onrust, Onder druk en Ongenade en de standalones Chaos en Overkill.In 2012 verscheen Esthers Verhoefs eerste roman, het deels autobiografische Tegenlicht, die direct binnenkwam op de nummer 1-positie van de bestsellerlijst. Zowel Verhoefs solowerk als de Escobers zijn vertaald. Diverse titels verschenen in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland, Rusland, Frankrijk, Spanje, Hongarije, Denemarken en Zuid-Korea. Alles van Esther Verhoef
4 juli 2023
Mijn webhost heeft de benodigde update van de PHP gedaan en toen was deze site helaas weer onbereikbaar. Nu is hij weer teruggezet naar 7.0 en draait alles weer. Maar dit is alleen maar uitstel van executie. Eerdaags loopt alles echt vast 🙁 Ik hoop zo dat dit probleem eens een keer echt wordt opgelost. Een hele tijd geleden hadden we precies hetzelfde probleem met dezelfde tijdelijke oplossing. Zucht.
30 september 2023
We zijn gered door mede-Somaliliefhebber Jan-Willem Leurs Alles draait weer veilig. Het bleek dat het programma voor de zijbalken de update in de weg zat. De zijbalken met juist vaak de fotootjes en videootjes van de Silfescians bij anderen worden wel gemist.
Copyright Suzan Meijer 2005-2023 / all rights reserved; Het is niet toegestaan om zonder toestemming en bronvermelding foto’s en teksten over te nemen. Van de informatie en ervaringen is het juist wel de bedoeling dat die wordt aangewend in het belang van het welzijn en gezondheid uw dieren.