Ons leven staat wel heel erg op zijn kop: nooit verwacht dat we zoiets als een wereldwijde virusinfectie zouden meemaken. We zitten met z’n allen in een verschrikkelijke rampenfilm. Wat een verdriet wereldwijd. Alleen al het geen afscheid kunnen nemen van je dierbaren. Mijn hart huilt met al die vele duizenden mensen mee en wat heb ik een bewondering voor al die mensen in de zorg die met risico voor hun eigen gezondheid in de frontlinies staan!
Het verdriet om het verlies van onze moeders is nog behoorlijk vers maar voor het eerst overheerst nu de opluchting dat we ons geen zorgen meer over hen hoeven te maken.
Gelukkig zijn wij en alle mensen die wij kennen nog gezond. Dat moet zo blijven!!! Wat kan een mens zich – terecht – zorgen maken.
Over alle do’s & don’ts circuleert veel informatie; de site die hier het duidelijkst in is, is die van de Rijksoverheid.
Sociale onthouding en het afstand houden, zijn dé middelen om de verspreiding van het virus te remmen. We kunnen een voorbeeld nemen aan deze katten op deze toepasselijke foto.
In de supermarkt doet bijna iedereen ontzettend goed zijn best. De boodschap van het afstand houden, begint goed over te komen.
Maar dat lukt niet overal. Ook niet op straat wanneer ik met Polly loop. Het is dat ik geen muilkorfje meer in huis heb – dat had ik ooit omdat ons hondje Pici zich anders niet liet knippen – want mensen denken dat honden die zo’n ding dragen gevaarlijk zijn en daarom maken ze ruimte. Geen compliment voor de intelligentie van die mensen die met een extreem grote boog om een gemuilkorfd hondje heen gaan 🙂
Het eerste ongemak dat ontstond door dit corona-virus (het SARS-CoV-2-virus, eerder 2019-nCoV en Wuhan-virus) was een tekort in de winkels door het hamsteren van toiletpapier. Creatief en humorvol als de mens, helemaal in moeilijke tijden, kan zijn, vlogen de toiletpapiergrapjes over het internet.
Die sociale onthouding is voor mensen een zware beproeving; risicogroepen zoals ouderen en verstandelijk beperkte mensen krijgen de voor hun zo belangrijke bezoekjes niet meer en veel van hen zullen het niet begrijpen.
Wij zijn ook 65-plussers. Gelukkig wel in een goede conditie maar Huibert rookt, (ik had ergens gelezen dat rokers meer risico op de beruchte complicaties zouden lopen) en ik heb hartfalen. Eerst dacht ik dat ‘we’ in de loop van de tijd allemaal wel aan de beurt zouden komen om dit virus uit te zieken en zodoende de zo benodigde groepsimmuniteit zouden kunnen opbouwen. In tegenstelling tot de Mexicaanse griep, toen een groot deel van de wereldbevolking zich had kunnen laten vaccineren waardoor dit virus door de opgebouwde immuniteit geen kans meer kreeg om zich te verspreiden, is er nu geen vaccin…
Met wat ik nu weet over alleen al de ernstige schade die je aan je longen kunt oplopen, is de andere optie, door sociale onthouding de verspreiding van het virus stilleggen, de beste. Maar wanneer ik de foto’s en video’s zie van mensen die hutjemutje op markten en stranden lopen, vraag ik me wel af of dit ooit gaat lukken. Voorlopig dus maar stug volhouden, die sociale onthouding.
Geen nestje voor Sher
Dit houdt voor ons ook in dat wij de lieve Sher dit seizoen geen nestje kunnen laten krijgen. In het begin maakte ik me zorgen of wij haar na haar logeerpartij bij Magic wel weer zouden mogen ophalen door een lockdown.
Dit is echter niet het grootste probleem: stel dat ik erg ziek zou worden, net wanneer zij mij nodig zou hebben met de bevalling en verzorging van de kittens. Bij haar vorige nestje kreeg zij stuwing, had zij medicijnen nodig en moest het hele nest met de fles grootgebracht worden. Onze lieve Sher gaat dus aan de pil!
Overgewicht
Inmiddels ben ik gelukkig iets minder bang geworden voor het ziek worden door dit virus. Het was de mensen op de IC’s opgevallen dat iedereen daar zoveel op elkaar leek. De artsen en verpleegkundigen omdat zij helemaal ingepakt zijn en naambordjes geen overbodige luxe zijn maar ook de patiënten: die blijken allemaal een overeenkomstig postuur te hebben en vaak te lijden aan suikerziekte. Overgewicht dus als risicofactor! Mag Huibert weer een extra sigaartje opsteken! Hij is dankzij onze aangepaste leefstijl, juist niet lijnen maar alleen minder snelle koolhydraten, zodanig afgeslankt dat er eigenlijk geen sprake meer is van overgewicht.
Terug naar de humor en creativiteit.
Kroegentocht
Een van de grapjes die langskwam was er eentje over het houden van een kroegentocht. Door het sluiten van de horeca (afhalen en bezorgen kan vaak wel, dus dóen om je plaatselijke horecamensen te steunen!!) moet je een kroegentocht nu wel anders aanpakken. Deze persoon had bedacht dat hij dan maar wat bier in iedere kamer van zijn huis moest zetten.
Wij zijn onze tuin aan het herinrichten en hebben nu verschillende zithoekjes; wij kunnen dus een terrassentocht gaan houden!
Een van de leukste terrasjes waar we ooit tijdens een vakantie hebben gezeten, was langs de reling hoog boven een klaterend riviertje. Daar moet ik vaak aan denken bij dit zitje waar de kleine Wies en Sher zo parmantig bij de tulpjes voor me poseerden.
Verbinding
Hoe anders zouden we deze tijd met alle beperkingen beleven wanneer we bijv. alleen de telefoon zouden hebben om contact met elkaar te kunnen onderhouden. Radio, tv en alle mogelijkheden dankzij het internet, helpen zeker.
Muziek is een superverbinder!
Ik heb een collectie links verzameld, voor de liefhebber met teveel vrije tijd en een goede internetverbinding. Ik ken iemand die voor revalidatie tijdelijk in een verpleeghuis woont en het internet werkt daar meer niet dan wel. Dat is dus echt pure armoe in Nederland.
- Van deze kreeg ik kippenvel.
- Deze is van het Rotterdams Philharmonisch orkest en werd aanbevolen door Oprah!
Rotterdams Philharmonische orkest.
- Er zijn verschillende Corona-versies van Queen’s Rhapsody op YouTube. Ik heb voor hier deze gekozen.
- Roel C. Verburg is een zingende stand-up comedian en was onlangs goed op dreef met zijn nummer ‘Vijftig regels voor corona‘. Hij is een vaste gast op de vrijdag in het radioprogramma van Jeroen van Inkel op NPO Radio 5.
- Serieuze informatievan de Rijksoverheid.
Umione en haar vriendjes
Met Umione gaat het geweldig goed bij Arnold en Ria. Ze knuffelt dat het een lieve lust is en haar eetlust is prima en het is heel erg fijn dat zij maar heel erg weinig gespuugd heeft. Hier gebeurde dat nog wel eens. Vooral wanneer het echt lekker was en ze te enthousiast at. Mogelijk helpt het dat er nu geen concurrentie op eetgebied is. Ze heeft alleen een keertje haar eten uitgespuugd toen ze blijkbaar de zalm erg lekker vond.
My’nie verveelt zich geen moment. Ze is graag buiten en heeft de cavia’s van de buren ontdekt. Om er helemaal een feestje voor haar van te maken, kwam er een kauwtje op haar buitenren zitten.
Wiesje en Avra
In de vorige blog schreef ik dat een van onze katten bloed in zijn urine had gehad. Tot op heden bleek dat iets eenmaligs. Maar nu weet ik zeer waarschijnlijk wie dat blaasprobleem heeft gehad. Dat moet Wiesje zijn geweest. Ik hoorde kort daarna namelijk van de eigenaresse van haar zusje Avra dat zij dit ook eenmalig had. Hun dierenarts wilde het kitten meteen op blaasgruisdieet zetten… Dit voer bevat meer verzuurders dan het voer voor volwassen katten en die hoeveelheid verzuurders zijn al schadelijk voor de botopbouw en de gewrichten van opgroeiende kittens! Daarom wordt er juist voor kittens apart kittenvoer zonder die verzuurders gefabriceerd.
De mensen van Avra zijn flink geschrokken. Ik trouwens ook. Ik heb acuut de voergewoontes omgezet: meteen veel minder brokjes en voer uit de kuipjes en blikjes (bevatten heel veel koolhydraten) en meer dierlijke eiwitten van een goede kwaliteit (dus KVV’s als Carnibest, vleessoorten als kip, vis, hart).
De Belgische kat met corona
Grote schrik onder de kattenliefhebbers toen het bericht langskwam dat het beruchte coronavirus bij een kat was gevonden. Later kwam gelukkig het bericht dat het onderzoeksmateriaal van de kat, ontlasting en braaksel, vermoedelijk besmet was geraakt tijdens het inpakken ervan thuis. In dat huishouden woont namelijk een besmet persoon en het virus dwarrelt door de lucht. Zelfs via je adem kan het al verspreid worden dus dan komt het ook op/in het plastic zakje waar de onderzoeksmonsters in gedaan werden. Alleen via een bloedonderzoek van de kat kan worden vastgesteld of het om een echte infectie ging. Als ik hier meer over hoor, komt het in de volgende blog en op mijn Facebook.
Dit grappige kattenfilmpje, elk model heeft zelfs haar eigen muziekje voor op de catwalk!, dat mijn lieve zus Afke me stuurde, is een leuke afsluiting voor dit blog tijdens deze angstige tijd.