Lekker bezig

Koningsdag kon dit jaar door corona ook niet normaal plaatsvinden. Als vice-voorzitter van het Comité Nationale Feestdagen had Huibert op deze dag toch wat te doen – zijn vaccinatie tegen Covid-19 halen. Ik tel de dagen af tot hij uit de gevarenzone is. Ik was al uitgeteld en spoedde me toen naar de kapper. Die vond trouwens dat Huibert zonder enige kniptraining mijn haar helemaal niet zo slecht had geknipt. En ik begin een beetje te wennen aan mijn korte koppie (met bijbehorend koud nekje). Omdat ik het te donker vond en dat het grijs best wel wat meer gezien mocht worden, ik ben 66 dus het mag, ging er een coupe soleil door – ik ben nu nog net niet hoog blond 😉 Maar met deze look ben ik wel klaar voor het mooie weer. Het lijkt wel herfst momenteel. Eerder dacht ik dat lagere temperaturen juist wel zo veilig waren omdat het de bedoeling is van de Covid-regels dat iedereen zo veel mogelijk thuis moet blijven… Maar er blijken maar heel weinig mensen te bestaan die zich hier aan houden en dan kan je elkaar beter buiten ontmoeten dan in een slecht geventileerde huiskamer. De IC’s liggen echt voller dan vol, andere belangrijke operaties voor bijv. mensen met kanker moeten worden uitgesteld en ik houd mijn hart vast voor de nieuwe slachtoffers na de doorgegeven besmettingen door de feesten, festivals, protesten en de versoepelingen. Daarbij komt ook nog dat de bescherming na een covid-besmetting maar zo’n acht weken werkt. Ik had echt verwacht dat je langer antistoffen zou houden. Een van de betrokkenen die op zo’n korte termijn opnieuw corona kreeg, was er de eerste keer toch best ziek van geweest dus de mate dat je iets van de besmetting merkt, heeft ook geen effect. Ik had zo gehoopt dat er eindelijk eens wat groepsimmuniteit zou gaan ontstaan maar dat valt dus erg tegen. We moeten het echt hebben van die mensen die zich willen laten vaccineren. Normaal gesproken vaccineer je niet voor jezelf maar vooral voor je medemens maar in het geval van corona ben je zelf wel de eerste die er profijt van kan krijgen. Je kan helaas nog wel besmet raken en anderen besmetten, je kan zelfs in het ziekenhuis belanden – dit is mijn schoonzusje overkomen – maar je wordt niet meer zo ziek dat dat je een IC-bed bezet houdt. Zo jammer dat deze risico’s, de besmetting nadat je het al hebt gehad of gevaccineerd bent, zo weinig bekend zijn. Ik heb al een paar keer op de radio horen zeggen dat je weer kan knuffelen als je gevaccineerd bent… Op deze pagina staat informatie over de mate van bescherming na vaccinatie per soort vaccin.

Tussen de buien door toch coronaproof op een terrasje kunnen zitten.

Het aantal sterfgevallen in Europa neemt gelukkig wel enorm af, alleen het aantal IC-opnames blijft nog steeds toenemen. Nu is het vooral de leeftijdsgroep tussen de 40 en de 60 die op de IC’s ligt en het is opvallend dat dit geen mensen zijn met onderliggende kwalen. Heel beangstigend en dan heb ik het nog niet over de echt rampen die zich voltrekken in bijv. India en Brazilië en de risico’s op en gevolgen van nieuwe mutaties.
Maar iedereen wil verder, iedereen is de beperkingen zat, iedereen wil zijn vrijheid terug. Wij ook maar onze vrijheid mag nooit ten koste van anderen gaan. Wij willen bij voorbeeld zo graag dat de mensen voor onze kittens hier een keer zelf kunnen zien, ervaren en voelen hoe ze in deze leeftijdsfase zijn. Zo’n herinnering is zo kostbaar! Dus we moeten wel mooi weer gaan krijgen. Dan kan iedereen elkaar op een veilige manier buiten ontmoeten (het wordt nu eindelijk wetenschappelijk onderschreven dat er levende virussen in de kleine aerosooltjes in de huiskamer blijven zweven en dat 1,5 meter afstand houden echt niet werkt.)

Troostkatje
Ik maakte altijd al fotoboeken over onze dieren en toen er internet, forums en websites kwamen, verplaatste ik mijn foto’s en schrijfsels daarnaartoe. Omdat de mensen voor Wiesjes kittens niet konden komen, heb ik als compensatie voor het gemis extra veel foto’s gemaakt. Zie het Y-nest en mijn Facebook. Sommige forums en dus ook mijn blogs/nestverslagen bestaan niet meer maar mijn eerste website heeft Willem op een CD gezet en daarvan is heel veel overgezet naar deze. Met schermafdrukken heb ik onlangs de pagina van Dzjeedie voor de rubriek Onze Dieren gemaakt. Dzjeedie is een voorouder van Wiesjes kittens. Dzjeedie -> Ana -> Shabanou -> Bandit -> Izzy -> Elfie -> Tinka – Wiesje. Ik vind het extra leuk dat een van haar dochtertjes naar haar vernoemd is; Yade. Zelfs het acrobatische van haar xx-overgrootmoeder maakt ze waar. Op Dzjeedies pagina staat een foto van een van haar toeren.

Pici had veel pijn. Orchid wist dit en ging dicht bij haar liggen. Ongelooflijk dat een dier zoveel empathie bezit.

Van de week vond ik nog een blogspot terug die ik in 2013 gemaakt had na het overlijden van onze dierbare Pici. Met nog een bijzondere foto van Orchid, ons troostkatje. Als een mens of dier pijn of verdriet heeft, komt Orchid troosten. Daar hebben we al heel wat indrukwekkende staaltjes van meegemaakt. Van toen Jack ernstig ziek bleek, toen Eesz moest inslapen tot het twee weken bij mij op schoot zitten nadat haar moeder Nieckje was overleden.
Ik ben de individuele pagina’s van onze dieren in de rubriek Onze Dieren aan het bijwerken en bij Orchid ontbreken nog heel veel foto’s en ervaringen. Werk aan de winkel. Ik ben al heel blij zoals het hoekje ‘In de loop der jaren’ eruit ziet maar het kan nog beter en dat zoekt webmaster Victor momenteel voor me uit. Ik ben aan het prutsen geweest maar mij lukte het niet. Victor heeft me uitgelegd dat het mogelijk is om een fotoalbum te maken in de rechterzijbalk van de pagina’s.
Het is best interessant om eens links en rechts wat terug te lezen over het wel en wee van de dieren. Alleen al over het gezondheidsprobleem van Orchid. Het onrustige gedrag dat jaren geleden begon, is evenals het uitspugen van haar eten zo goed als verdwenen sinds we weten dat zij vooral vaak wat moet eten. Maar soms lukt dit niet en moeten we onze toevlucht nemen tot een pilletje: Mirtazapine. Een heel klein deeltje van een tabletje dat je het handigst kunt ingeven in een kleine capsule. Ik geef dit haar lang niet zo vaak als is toegestaan. Het ‘indien nodig’ werkt hier perfect. Omdat ik weet uit eigen ervaring en ook van andere dierenvrienden dat je als verzorger enorm wanhopig kunt worden wanneer je dier om wat voor reden dan ook niet wil of kan eten, wil ik een topic maken met allerlei tips voor dit probleem. In de rubriek Tips en Weetjes. Een eerste begin staat er al. De tips komen op trefwoord op alfabetische volgorde.

Ruilcircuit

Is ‘t ie stoer of is ‘t stoer? Yessieman!

Ondertussen is het hier dolle pret met Wiesje en haar kittens. Ondanks de droeve wetenschap dat zij door het conflict niet bij ons kan blijven wonen en nu al zo lang apart gehouden moet worden van de anderen. Wiesje en Sheralyn missen elkaar zeker. Maar helaas, ik mag ze het risico niet nog een keer laten lopen. Wat ik niet mis is de sportschool. Onze trap is een perfect trainingstoestel  🙂 Om iedereen de reuring en quality time te geven die ze nodig hebben, heb ik een ruilsysteem. Dit houdt dus voor mij in dat ik iedere zoveel uur heel wat keren trapje op en trapje af ga. Ik zorg dat het altijd aantrekkelijk voor ze is om met me mee te komen en een andere kamer in te gaan door wat lekkers te geven. Volgens mij boycotten ze nu mijn conditietraining: ze komen momenteel al aangerend wanneer het ruiltijd is en dan is het is een mum van tijd klaar.

 

Sheralyn moest even bijkomen van al haar stoei- en racewerk.
Meestal houdt Wiesje meer afstand maar het zonnetje scheen te lekker naar binnen. Mijn kans om haar samen met haar kittens op de foto te krijgen.

Weken
Vanmorgen mochten ze ter gelegenheid van hun elfde levensweek even op de weegschaal laten zien waar ze al het eten hadden gelaten: ze waren prima gegroeid. Een kater wordt meestal zwaarder dan poesjes en inderdaad Yessie steekt nu met kop en schouder boven zijn zusjes uit. Twee weken geleden ging hij nog gelijk op met ze maar nu woog hij 100 gram meer: de meiden ieder 1304 gram en hij 1406 gram.
De computer van Royal Canin weet trouwens beter hoe oud onze dieren zijn dan ik. De heerlijke Sheralyn blijkt nu 40 weken oud te zijn 🙂 Vorig jaar had ik blijkbaar voor een kittenpakket haar geboortedatum ergens ingevuld. Haar nestgenootjes zijn kortharig en die hebben zich heel anders en sneller ontwikkeld. Hun hormoontjes werden actief en zij zijn al geholpen. Zo af en toe denk ik dat Sheralyn tegen krols worden aanhangt maar dit zet nooit door en dat gedrag is waarschijnlijk alleen maar voorpret wanneer ze de kittens van Wiesje verleidt om met haar te gaan dollen. Van ons mogen die hormonen nog lekker lang wegblijven. Een langzame ontwikkeling op dit gebied is wel zo gezond.
Vandaag ging ze wel erg ruig tekeer. Met hun leeftijd van elf weken kunnen ze wel tegen een stootje maar het was vast vermoeiend 🙂 De twee kittens die beneden waren, lagen links en rechts uitgeput te slapen en die hebben we aan hun moedertje teruggegeven.
Zo leuk om te zien hoe slim ze zijn: toen Yessie op de overloop werd gezet en smakgeluidjes opving, speurde met zijn oortjes de herkomst van het geluid op en ging als een speer richting mama en zusjes.

‘Tsja, dan maar aan het gras!’

Eten
Een vriendin gaf me een tip over een nieuw soort voer. Prompt besteld want om Orchid aan het eten te houden, moet ik steeds met andere smaakjes komen. Ik wil het merk niet afkraken en ik hoop dat het opstartfoutjes zijn maar de informatie is gebrekkig en zelfs misleidend. Bedrijven moeten heel wat uit de kast halen om hun voer te promoten en voldoende omzet te krijgen. Daarom adviseert bijna iedere fabrikant dat je je dierenaltijd hun product moet voorzetten. Nooit doen; de geschiedenis heeft geleerd dat die afhankelijkheid de dieren enorm kwetsbaar en afhankelijk kan maken en bijna ieder merk heeft al wel eens te maken gehad met een voedingsschandaal dat dodelijke slachtoffers veroorzaakte.
Voor dierenverzorgers is dit grote aanbod wel interessant want met al die verschillende smaakjes kunnen wij het basisvoer voor onze dieren opleuken. Het is erg moeilijk voor huisdierliefhebbers om te achterhalen welke informatie betrouwbaar is en welk voer met de betere ingrediënten is samengesteld. Het ene voer verdient geen hogere kwalificatie als liflafje en het andere voer is een perfect basisvoer. Er bestaan nu ook ‘soepjes’. Qua voedingswaarde is het niet echt nuttig maar de geur en het sap zijn ideaal om het basiseten wat smakelijker te maken. Zoals voor onze Orchid of soms de gewone Carnibest. De ene partij lijkt smakelijker te zijn dan de andere partij. Ik krijg regelmatig e-mailtjes met overdenkingen op voedingsgebied van Marilyn van Catmoneo: een mens is nooit te oud om te leren en ik lees haar over haar bevindingen. Ze beoordeelt producten, schrijft blogs, houdt online-seminars etc. Echt een aanrader!

Je bent nooit te jong om goede gewoontes te ontwikkelen. Dit kitten knaagt aan een stuk rauwe kip met bot.

Op mijn voedingspagina beschrijf ik in grote lijnen hoe wij onze dieren voeden. Vooral heel veel variatie, veel vers vlees, ‘s morgens een KVV als Carnibest (valt onder de categorie volledig) en de andere maaltijden en tussendoortjes zijn afwisselend iets uit de categorie enkelvoudig zoals een stukje gedroogd vlees of wat brokjes (= categorie compleet). De echte maaltijden stel ik zelf samen zoals met gekookte vis, rauw hart, rundvlees, alle soorten kippenvlees met regelmatig een beetje vitamines en mineralen van Gistocal. Restjes belanden vaak in de buik van ons allesetertje Polly maar wanneer het voor haar teveel is zet ik het afgedekt weg en maak ik dat eten een aantal uren later wat spannender door er iets uit de categorie liflaf eroverheen te doen.

Zondag 9 mei

Polly
Morgenochtend bel ik meteen de dierenarts. Dat was ik al van plan, om de afspraak voor de vaccinaties van de kittens te maken. Maar er is iets aan de hand met Polly. Ze geeft af en toe zo maar een gilletje, ze hinkt af en toe maar trekt ook haar sprintjes en springt zonder problemen op de buitenbank. Ik hoop zo dat dit niet iets ernstigs is. We waren even bang dat ons terrasje vanmiddag de mist in zou draaien – we doen geen terrasjes zonder Polly – maar alles ging gelukkig goed. Geen idee waar haar probleem zit. We hebben geen piep meer van haar gehoord. Zelfs het aaien door kinderen verliep normaal. Polly is niet gek op kinderen maar wanneer de kinderen haar rustig benaderen en ik het begeleid, gaat het prima. Nu was ik iets meer op mijn hoede want een dier met pijn zou anders kunnen reageren.

Bezorgde mama Wiesje. Ze heeft het er maar druk mee.

Lakjes
Toen ik woensdag de kittens op de weegschaal zette, was het mij even onduidelijk wie van de twee poesjes wie was. Ze bleken ook nog eens op de gram even zwaar te zijn het het ging even door mijn hoofd dat ik me eerdaags niet mag vergissen wanneer ze naar hun nieuwe mensen gaan. Voor alle zekerheid hebben ze nu op alle tien hun nageltjes van hun voorpootjes hun eigen kleur nagellak, Yade heeft knalroze en Yfke donkerpaars. Het is maar goed dat ik alle nageltjes heb gedaan want met hun capriolen houdt de lak niet echt lang.
Yade is het snelst met alle ontdekkingen; het kattenluikje heeft zij als eerste gekraakt. Dat ze klimmen, klauteren, racen etc. wist ik maar in een onbewaakt ogenblik bleek Yade aan het solliciteren te zijn bij Cirque du Soleil. Ze was recht ophoog geklauterd tot onder het balkon en wilde keren bovenop een klein bloempotje… dat is zo’n drie meter hoog.
Ze was natuurlijk zo lekker bezig toen wij geen van beiden opletten. Mama Wiesje deed dat wel, getuige haar kopje onderaan deze foto én onze buurvrouw die deze foto gemaakt heeft.
Yfke komt later bij honden te wonen en haar zag ik deze week echt contact maken met Polly. Ze vinden alledrie Polly een beetje eng maar Yfke was de Pol aan het uitproberen. Eerst stond ze met twee pootjes tegen haar op en daarna liep ze overmoedig tussen Polly’s pootjes door. Even later was ze zelfs met Polly’s oren aan het spelen… Nu moet ze nog leren om respectvol met haar om te gaan.
Broerlief Yessie specialiseert zich momenteel vooral in aanhankelijkheid. Hij neemt de rust om gezellig op schoot te komen liggen. Ze luisteren alle drie perfect naar me maar vanmorgen nam hij het goed luisteren te letterlijk. Hij zat op de vensterbank en toen ik ze riep, aarzelde hij geen moment en wilde naar mij toe rennen. Alleen belandde de lieve schat met een smak op de grond omdat hij vergeten was dat hij hoog zat.

Eindelijk
Deze week kunnen hun mensen eindelijk eens op bezoek komen. Zoals het weer er nu uit ziet, komen onze afdakjes in de tuin goed van pas want je zal net zien dat er dan net een hoosbui losbarst. We houden het wel coronaproof!

Kittenboom
Zo in mijn nopjes! We gaan slapend rijk worden! Niet met bitcoins of kattenfokken maar met zonne-energie 😉 Zo'n goed gevoel dat we een bijdrage kunnen leveren aan de vermindering van de CO2 -uitstoot. Alle
In het zicht van de haven
29 november 2020
De tijd vliegt; de kittens wonen nu al drie weken bij hun nieuwe mensen. We zijn heel blij met de goede berichten die we over ze ontvangen. De mensen van de twee broertjes Tigger
Wiesje was weg
Ik ben dolgelukkig dat ik de titel van deze blog in de verleden tijd kan schrijven! Wat was het zaterdagavond een verschrikking. Om een uur of tien hoorde ik boven een vreemd geluid en ging ik direct op
Afscheid van Vidar
Maar eerst de jarigen van vandaag (6 juni)

Vandaag, 14 jaar geleden, zat ik bij onze dierbare Nieckje die aan het bevallen was van haar nestje van de Hamburgse Harry. Nieckje was een wildkleurige
Weer eentje minder...
Onze Elfie heeft hectische weken achter de rug. Eerst heeft ons ontzettend voorbeeldige patiëntje een week lang met een kap moeten rondlopen en toen het de goede kant leek op te gaan met de wond
De gekapte kat
Eind vorige week kreeg ik al de indruk dat er iets met Elfie was. Ze maakte een wat verdrietige indruk en toen ik haar zondagavond in mijn armen had, gromde ze zelfs... Dat is echt niet des Elfies en ik
Flink zijn, even flink zijn!
Dat gold de afgelopen dagen voor het muziekfestijn, de TOP 2000 van radio 2. Sinds het bestaan hiervan, heb ik nooit een editie overgeslagen en met de lijst bij de hand leefden we van het
Misverstand
Vorige week donderdagochtend, vlak voordat de dierenarts hier zou komen, ging er iets goed mis. Maverick sprintte de trap af en racete door het kattenluikje naar buiten maar helaas reageert onze hond Polly
De ontdekking van het kattenparadijs
In het vorige blog, die vóór die over de wereldshow, over de kittens heb ik wat later nog de chipnummers geplaatst. Ze staan nu ook in de database voor de Somali en hun stambomen zijn
Hun negende 'verweekdag'; tijd voor list en bedrog
Ik was er in mijn vorige blog niet aan toegekomen om te vertellen dat vorige week zaterdag Baldrtje de eer had het eerste 'kilokatertje' van het nest te zijn. Ik heb
Ik weet niet waar ik moet beginnen
Met drie kittens huppelend over de vloer en de kleine Tinka bij me op schoot, ga ik proberen wat te schrijven over hun wel en wee. Ik zal zo vaak mogelijk de tekst saven want ze wordt
Kraambezoek
Iedereen heel hartelijk bedankt voor al het medeleven en de goede wensen. Het waren heftige dagen maar nu is het weer genieten van een gelukkige moederpoes met verrukkelijke kittens.

Om te voorkomen
Elfies kittens!
Afgelopen zaterdagnacht is onze SuperElfie bevallen van haar nestje. Vijf kittens!

Ik had nooit zo'n groot nest verwacht. Somali's zijn van nature bescheiden op dit gebied en Elfie heeft een tikje overgewicht
Maar de foto's zijn wel gelukt!
Ons tuintje wordt er niet mooier op. We hebben noodgedwongen op meerdere plaatsen doorzichtig folie aan de tuinafzetting vastgemaakt op de plekken waar we hebben gezien dat Sher als een
Het kraammandje
Het is nog wat aan de vroege kant maar ik kreeg de indruk dat Elfie al behoefte kreeg aan nestelplekjes. Voor het in gebruik nemen van de echte kraammand vond ik het nog iets te vroeg. Deze doos die ik
Mooie data
Ik heb nog een half uurtje om een stukje hier te plaatsen op deze datum; 10-07-17 is toch best een aardige. In het verleden hebben we hele mooie data gehad waarop dekkingen en geboortes plaatsvonden. Kampioen
Zwangere Elfie
Het krols kroelen van Sher mocht niet baten en we hebben besloten om haar nu niet te laten dekken. Het leeftijdsverschil tussen beide nestjes zou te groot gaan worden waardoor de moedertjes dan niet meer
Wij wilden per se Per Sé en hopelijk bevalt Elvie rondom 14 augustus van kleine Sélfies
Zaterdagavond, toen wij op weg waren, lees een paar straatjes doorliepen want wij wonen er heel dichtbij, naar het optreden van 'We
Elfie in de bocht
Het nieuws achterstevoren. Wij hadden dit weekend een familiefeestje in Zuid-Nederland en vanwege de afstand hadden we een hotelletje geboekt. Het dichtstbijzijnde hotel viel af want daar waren geen
De fotoshoot van Richard
Ik ben heel benieuwd of het me weer gaat lukken om in deze rubriek een berichtje te plaatsen. Het is mij namelijk een raadsel hoe het kan dat WordPress weet dat ik de nieuwsberichtjes in het Blognieuws

Door de site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten